Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Borászat

Vissza Fekete Pince Somló

Fekete Pince Somló

Borvidék: Nagy-Somlói borvidék

Hárslevelű, Furmint, Juhfark, Olaszrizling és Chardonnay a termelt szőlőfajtáim. Mindegyik fajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és már én is kezdem megismerni rejtelmeiket, viselkedésüket, évről évre változó reagálásukat a külső körülményekre.

Úgy gondolom, hogy a kitartó, következetes munkának meglett az eredménye, mert boraim az igényes fogyasztók asztalaira kerülhetnek, és számos, magas rangú borversenyen elért kiváló eredmény bizonyítja: a minőség elismeréssel párosul.

Fekete Béla

Borfajták:  Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling

Somló hegy a kisalföld déli részén, a Bakony alatt helyezkedik el. Magányosan álló, vulkanikus eredetű képződmény. Részben ennek köszönhető, hogy talaja kiemelkedően magas ásványi anyagokban, és borai jellegzetes, minerális jelleget hordoznak magukban. A hegy szőlőtermelés szempontjából több részre bontható, mindegyik sajátos mikroklímával rendelkezik, mely külön egyéniséget kölcsönöz a boroknak.

A Fekete pince a hegy déli lejtőjén, a somlóvásárhelyi oldalon található, az Aranyhegy dűlőben. Már a 8-as főútról jól látható a hegy derekán található pince, melyhez 3,5 hektár földterület tartozik. Öt szőlőfajta terem ezen a területen: Hárslevelű, Chardonnay, Furmint Olaszrizling és Juhfark. Mindegyik komoly hírnévnek örvend, hiszen a hárslevelű a legnépszerűbb szőlőfajta Somlón, a Chardonnay mindenütt érdeklődést vált ki, de ezen a területen különleges minőséget képes hozni a vulkanikus talajból adódó (kukoricabazalt) sajátosságokkal együtt. A Furmint a hegy zászlós bora, a Juhfark pedig közismerten keresett fajta. Az Olaszrizling Magyarországon a legelterjedtebb szőlőfajta, sokan lebecsülik, pedig terméskorlátozással nagyon jó minőségű bort lehet előállítani belőle.

A somlói borok hatása élettanilag is figyelemre méltó, korábban somlói borokat gyógyszertárban is be lehetett szerezni jótékony hatásuknak köszönhetően.

A pincészet 1995-ben, majd 2000-ben lett bővítve. Előtte, és azóta is számtalan Magyar és külföldi látogató fordult meg a pincében borkóstolás résztvevőjeként előzetes bejelentkezés, és csoportszervezés keretén belül egyaránt.

Írja le véleményét!

Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!

       E-mail cím nem lesz látható a weboldalon!
Véleményét mentettük. Köszönjük!

Még nincs egyetlen vélemény sem.

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »