Borkóstoló
Vissza
Hajósi Schön Pince 3-as kóstolója
3 fajta bor kóstolása + kelt kifli vagy pogácsa (Kövidinka, Hel’ó Kitti, Cabernet Franc)
Időtartam: 45 perc
Időpontok: H-K-SZ-CS-P: 18:00-22:00; SZO-V: 08:00-20:00
Minimálisan foglalható létszám: 10 fő
Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük.
Borfajták: Cabernet franc, Kékfrankos, Kövidinka
Borász által vezetett kóstoló, pincelátogatás egy több mint 150 éves alsópincében, ahol megcsodálhatják a még ma is álló boltozatlan löszpincét. A kóstoló során megismerkedhetnek az ősink által ránk hagyott értékekkel és az írásos emlékekből maradt tréfás történetekkel, továbbá a borász által választott technológiákkal.
A kóstoló során bemutatjuk a hagyományőrző Kövidinkátnkat, melynek borát felmenőink oly jó kedvel fogyasztottak, továbbá mutatunk a mai igényeknek megfelelő reduktív kékfrankos rozét is, mely a Hel’ó Kitti nevet visel. A jelenlegi érdekességünk a reduktívan készített Cabernet Franc sillerbor, mely illatos, friss és gyümölcsös.
Írja le véleményét!
Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!
Apró borászatként, 25-30 hektoliter bort készítünk évente, de azt a legkiválóbb minőségben. Hordóink a 30 méteres alsópince boltozatlan löszíve alatt pihennek, télen és nyáron egyaránt kellemes klímában. Boraink minőségét Hajós és őseink hagyománya, valamint a fiatalos lendület házasítása garantálja.
Hajós az a hely, amit őseink a török pusztítások után újra felépítettek, és ahol kitartó munkájukkal hagyományt teremtettek. Egy olyan hagyományt, amely apáról fiúra száll, amióta az első lakók betették a lábukat erre a földre az 1700-as évek elején.
Azóta tízedik nemzedékként folytatom a szüleink hagyományát, amelyet én is tovább szeretnék adni. Amikor magam is belevágtam a borkészítésbe, arra törekedtem, hogy mindig valami apró újítással egészítsem ki a régi, jól bevált receptet. Ötvöztem a régit és az újat, így születtek meg az első saját boraim.
Fajtáink között megtalálható a kékfrankos és a cserszegi fűszeres, amelyek Hajós meghatározó borai közt szerepelnek. A 2013-as év új vendége a Hel’ó Kitti volt, egy üde kékfrankos rosébor. Nevét az engem mindenben támogató, gyönyörű feleségemről kapta. Másik büszkeségem a kövidinka, mely nagyapám kedvence volt, ezzel pedig örökbérletet váltott magának a hordóinkban. Deresnek hívják, ugyanis a jellemzően alacsony cukortartalma miatt gyakran a végsőkig kint fagyoskodik, így előfordul, hogy a szüret napjára megcsípi a reggeli dér.
A Hajósi Pincefalu, Európa vagy talán a Világ legnagyobb pincefalujának tekinthető, ahol több mint 1200 présház alkot egy olyan egybefüggő falut, ahol csak a bor lakik és senki más. Minden háztartás rendelkezik borospincével és szőlőterülettel. A pincékben jelen van a reduktív és az az oxidatív technológia.
A kedvező klíma és talajadottságok jó feltételeket teremtenek a szőlő- és bortermeléshez ezen a középkori múlttal és gazdag hagyományokkal rendelkező, egykoron főleg kadarkát termelő borvidéken. A 18. századi német betelepülés itt is elősegítette a borkultúra fejlődését. A jellegzetes pinceutcás népi barokk, oromfalas pincefalvakban löszbe vájt pincékben érlelték a bort.
A kék kötényes német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a borvidék jó hírének, rangjának növekedéséhez. A filoxéravészt követően a szőlőültetvények területe jelentősen bővült, a termesztett vörös- és fehérbor fajták köre is kiszélesedett. A második szőlőrekonstrukciót követően jelentős állami támogatással nagy területen telepítettek rangos minőségű bort adó fajtákat. Klímája esetenként téli és későtavaszi fagykár károsítja az ültetvényeket. Fagyveszélyezettsége jelentős. Talaja a borvidék jellemzően lösztalaj, helyenként a réti agyagon lepelhomok fedettséggel.
Jellemző szőlőfajták: kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt, kadarka, kunleány, cserszegi fűszeres, olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, hárslevelű, királyleányka, ezerjó, kövidinka.
Borstílus lágy, savszegény, A borvidék fehérborai illatban és zamatban gazdagok, a vörösborok a rangos hegyvidéki borokkal is felveszik a versenyt.
A boraik frissek és gyümölcsösek, pontosan olyanok, amelyet a piac ma megkíván.
Még nincs egyetlen vélemény sem.