Borkóstoló
Vissza
Kolonics Károly Nagy-Somló kóstolója 12 borral
A Kolonics Károly által személyesen vezetett 2 órás kóstolót a panorámás, különleges hangulatú teraszon és pincében tartja.
Minimálisan foglalható létszám: 10 fő
Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük.
Borfajták: Furmint, Hárslevelű, Juhfark, OlaszrizlingA hordós tételeket a pincében van mód kóstolni. A palackos tételeket igény szerint a pincében, vagy a teraszon is el lehet fogyasztani.
A borok mellé rendelhető kemencében sült kacsavacsora és szállás is a helyszínen maximum 24 főig.
"A hétköznap pénzügyőr, hétvégén borász Kolonics Budapest és Devecser között ingázik minden héten és közben két dolog bántja a lelkét. Az egyik, hogy Somló háttérbe szorul a mostanság igen felkapott Tokaj mögött, pedig a vulkanikus hegy utánozhatatlan talaj- és alapkőzet-adottságokkal bír. A hegy felső részein bazalt és tufa ad egyedülálló alapot a borok készítéséhez, de a magasabb területekről kimosódó ásványi kincsek a hegyláb agyagos-homokos talaját is táplálják; a somlói borok ettől lesznek annyira eredetiek. "Sajnos az emberek azt hiszik, hogy csak juhfark van a Somlón; ez volt a benyomásom a Borfaluban, amikor a pultunknál mindenki csak juhfarkot kért" - avat be bánatának másik okába. A juhfark egyébként mint a nászéjszakák bora vált híressé szerte az országban; a Habsburgok is ezt itták, hogy fiú utódjuk szülessen és ezzel az örökösödés megoldódjon."
"Kolonicsnál nincs csicsa-micsa, csak egyszerű parasztbútorok, ropogós damasztágynemű és a vulkanikus tanúhegy szőlőiből készített isteni borok. Kortyolhatunk olaszrizlinget, hárslevelűt és juhfarkot (igen a nászéjszakák borát), és lehet enni káposztás gulyást, mert a borász szerint az étel hagyományos fűszerezése és kellemes savanykássága jól harmonizál a borok ásványi jegyeivel. Ha szépen megkérik, szól az anyukájának, aki régimódi szalagos fánkot süt. Ha még szebben kérlelik, reggelire előhozza a saját sonkáját, szalonnáját is. Leginkább társasággal érdemes jönni, mert a fürdőszobás szobákhoz tartozik egy közös nappali és felszerelt konyha."
Írja le véleményét!
Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!
A több generációra visszanyúló családi vállalkozásunk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészetünk jelenleg két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark, és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik. További 2,5 hektár betelepítésre vár.
A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően boraink tipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba.
Szállóvendégeket is fogadunk az egyedülállóan kialakított vendégházunkban.
Még nincs egyetlen vélemény sem.