Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Borkóstoló

Vissza Vezetett borkóstoló a teraszon, Petrányi Pince-Csopak

Vezetett borkóstoló a teraszon, Petrányi Pince-Csopak

Kinek ajánljuk? – Nagyobb baráti csapatok részére, akiknek az ideje ki van számolva és szívesebben maradnak együtt ebéd/vacsora közben (ebben a programban nincs benne sem a területbejárás, sem a pincetúra).

Időtartam: 1 óra

Minimálisan foglalható létszám: 10 fő

Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük.

terasz.jpg

Időtartam: 1 óra

Borfajták: Cabernet sauvignon, Olaszrizling, Tramini, Merlot
Érdeklődési űrlap
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez* (Adatvédelem)
  • Fogadás friss fehérborral/szörppel, pogácsával, saját pirított mandulánkkal.
  • A birtok történetének, részeinek bemutatása, érdekességekkel. Majd szóban és a borokon keresztül elmesélve a szőlő és bor feldolgozásának eszközeit, sajátos technológiai lépéseit.
  • Mindez panorámás borteraszunkon, falatkákkal és jóízű, kötetlen beszélgetéssel és kvízjátékkal a végén.

Írja le véleményét!

Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!

       E-mail cím nem lesz látható a weboldalon!
Véleményét mentettük. Köszönjük!

Még nincs egyetlen vélemény sem.

Petrányi Pince - C s o p a k

root-054.jpg

2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmunk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második" Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.

panorama.jpg

root-198.jpg

Már a régiek felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé alacsonyabb fekvésben az Olaszrizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.

A Petrányi Pince területein a kitűnő táptalaj jellegzetességét a fillit-pala adja, melyben idősebb vulkáni kőzetek is találhatóak, felsőbb rétegekben pedig karbonát kőzeteket találunk, így adva meg a kitűnő talajkombináció elegyét, melyből boraik finoman összetett, harmonikus savtartalmát nyerik.

A csopaki táj éghajlatára leginkább a mediterrán szó illik, mivel a nyári forróságot víztömegéből eredő páratartalmával jól csökkenti a Balaton közelsége, de ugyanez a hatás megvédi szőlőinket az erősebb fagyoktól is.A víztükörrel is felerősített sok napos óra alapvetően befolyásolják a szőlők érését.

A Petrányi Pince szőlőnevelő és borkészítő gondolkodása mindig a terroir adta lehetőségekből indul ki, ehhez tesz kitűnő szolgálatot a 4,5 ha saját ültetvény, valamint néhány együttműködő szomszéd gazda, akiktől a pince mintegy 2 ha területről vásárol fel szőlőt.

A visszafogott terhelés, a kellő termésválogatás, az igény szerinti óvatos napoztató levelezés sok kézi munkával jár ugyan, de a növény meghálálja. Megvédjük és segítjük a szőlőt, hogy a szürethez megérkezve legjobb formáját hozza.

A Petrányi Pince borok Kézműves borok. Ugyanúgy, mint a szőlőben kézműves módon dolgoznak a pincében is. Minden egyes borfajtára külön figyelnek, nem siettetik a bor fejlődését külön technológiai beavatkozásokkal. Kivárják az idejét a fejtéseknek, igény szerint iskolázzák minden borukat. Míg több borukat alaposan kiérlelik, addig az üde fajtáknál fő cél a könnyed, vidám, még a szőlőre emlékeztető illatok és zamatok megőrzése. Évről-évre igyekszenek többet tanulni a körülöttük változóban levő természettől, hogy jó válaszokat adjanak az új időjárás kihívásaira és boraik még szebbek legyenek.

Szőlőtermelő és borkészítési munkájuk őrzi Csopak XX. századi múltjának fehérboros tradícióit. Ugyan akkor bátran nyitnak a mediterrán terroir adta vörösboros lehetőségek felé, ahogy XIX. századi őseink is tették, amikor e területen még több kékszőlő termett, mint fehér.

Érlelésre kisméretű magyar és francia hordókat használnak. A magyar hordókat azzal a céggel készíttették, amelyik a néhány év előtti hordóversenyen az első 12 helyezésből hármat megszerezve, abszolút győztes lett. A zempléni tölgyből készült, több évig napon, esőn, szélben, fagyban érlelt dongájú hordók méltó közreműködők a szépen érlelt illatok és zamatok kialakulásában. A kisméretű ászokhordós érlelést követően értékelnekk minden bort, majd a kiválasztott tételeket összefejtve érlelik egybe őket. Ez a módi különösen a több borfajtából készített cuvée-nél nagyon fontos.

Boraik már több neves versenyen megmérettek, köztük Nemzetközi borversenyeken is. Csopaki Rizlingük az I. Nemzetközi Olasz Rizling versenyen első helyezést ért el. A Merlot-Kékfrankos Cuvée az olasz, osztrák, szlovén és magyar borok között magas pontszámmal nyert aranyat. Legfőbb termékeik a minőségi fehérborok, ezek közül is a Csopaki Tramini, az Olasz Rizling és a 2009-es évben Csopak Év Bora címet nyert Sárga Muskotály. Kínálatukban szerepelnek vörösborok, melyek között a Merlot-Kékfrankos Cuvée, valamint a Cabernet Sauvignon is megtalálható.

A Petrányi Pince legalább akkora szeretettel ajánlja nedűiket, amekkora szeretettel, kitartással, odafigyeléssel készítették Önöknek. Bízunk benne, hogy megízlelésük után Önök is tapasztalni fogják a Csopaki borok egyedülálló ízvilágát!

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »