Egri borvidék
Vissza
Egri borvidék
Egri borvidék hazai viszonylatban a hűvösebb klímájú területek közé tartozik. Ebből eredően a jól megtartott illatok és szép savak hazája.
Talaj tekintetében változatos, meszes területek, kevés lösz, öntéstalaj és sok vulkáni maradvány (főleg tufa rétegek) találhatók itt.
Számunkra az „egri borstílus" kialakulásában szerepet játszó terroir adottságok ismerete a fontos.
Az évi középhőmérséklet 10,1 C°, az országos átlagnál mondhatnánk kb. egy fokkal alacsonyabb. Ez a megállapítás azért van feltételes módban, mert a globális felmelegedést figyelembe véve az adat folyamatosan módosulni látszik.
A savak képződéséhez fontosnak tartott talajadottságok (ásványi sók, főleg kalcitok) itt bőségesen rendelkezésre állnak. Legalább ilyen fontosak a savak megmaradásának feltételei, amire a választ a hőmérsékleti adatokból már ismerjük. A csapadékviszonyok az átlagosnál előnyösebbek, eloszlásban is, nemcsak mennyiségben. A tengerszint feletti magasság, ha nem is döntő tényező, de sok dűlőben számottevő faktor. Sok helyen találunk 200 m feletti termőterületeket.
Talán nem felesleges megemlíteni, hogy az emberi tényező is hozzájárul a sajátos egri borstílushoz. Itt a „nagyapám is így csinálta" - még sok helyen élő indoklás.
Nem hagyható említés nélkül az ország három legértékesebb Grand Cru területének egyike, a Nagy Eged erdőktől visszahódított, délre néző lejtője. Talaja nem vulkáni, már ami a felső termő rétegeket illeti. A Nagy Eged mellett Eger számos olyan dűlővel rendelkezik, melyek képesek egyedi borokat és karaktereket megjeleníteni. Pajdos, Síkhegy, Grőber és így tovább.
Véleményünk szerint Eger alapvető kérdése ez: a bikavér név álljon-e a PR munka középpontjában, tehát legyen-e egy, a borvidékkel azonosítható brand. Ha nem, az egri (vörös) borok önmeghatározása sokévnyi kemény munkával és bizonytalan eredménnyel jár majd. Jelenleg az a helyzet, hogy a termelők túlnyomó többsége nem meri legjobb borát bikavérként forgalomba hozni - köszönhetően a tervgazdaság évtizedeiben elterjedt imázs romboló minőségtiprásának. A bikavér név mellett szükséges, hogy a bornak lehet, sőt kell is, hogy legyen védett márkaneve. Rövid, tartalmas, jól kimondható, de egyéni.
Megvan az eredménye annak a „névadó" ötletrohamnak, ami egy, a bikavér mintájára összeállított fehér házasítás megjelölésére használnának. Az ötlet nem tűnik rossznak, hiszen Eger imázsához hozzánőtt már néhány szép fehér összeállítás, pl. a St.Andrea Nap bora, de éppúgy lehet szeretni Pók Tamás Pajdos dűlőből származó házasított fehérborát is. Túl sok efféle bort azért nehéz lenne fölsorolni, sokkal több szép rizlinggel, chardonnayval, viognierval és jóval kevesebb valamirevaló leánykával, hárslevelűvel találkoztunk eddig. No de sebaj, itt az idő. Végtére Eger nagyságát pont az adja, hogy fehérből és vörösből egyaránt nagy borokat lehet készíteni, valamint a dűlők egyedisége. Meggyőződésünk, hogy Egernek a terroirját kellene leginkább megismertetni a borítészekkel, a fajta sokkal kevésbé döntő. A név viszont megszületett: Egri Csillag. Különlegessége, hogy négyféle borból készül, és legalább ötven százalékban valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapul. Az illatos fajták is meghatározott arány szerint adhatók hozzá. Mielőtt forgalomba hozzák, az Egri Borvidék Bíráló Bizottsága előtt is szigorú érzékszervi vizsgálatnak kell megfelelnie.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

Standard borkóstoló-Ködmön Csárda Eger, Szépasszonyvölgy
Egerben csak kiváló borokat lehet kóstolni, de nálunk a legjobb borászok borait kóstolhatja egy helyen! 15 borászat közel 100 féle borából válogathat! Standard borkóstoló: 3, 5 vagy több fajta borból. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az...

Dávid Borház, Egerszalók: PRÉMIUM BORKÓSTOLÓ 6-7 FÉLE BORRAL
A borkóstoló az alábbiakban felsorolt, kemencében elkészített sültekkel és steak burgonya körettel választható: sertés csülök sertés tarja csirkecomb A Kemence közvetlen a pince bejáratánál található, amely egy plusz élményt nyújt a vendégeink számára. időpont:...

Gál Tibor Pincészet - Master (10 bor) borkóstoló
Hordómintákat és régi, muzeális borokat is magába foglaló borkóstolás, ahol 10 különféle bort kóstolhat Gál Tibor Egri Pincészetében. Egy igazi professzionális kóstoló ínyencek számára, mely hordómintákat és id. Gál Tibor kiemelkedő, megismételhetetlen borait is tartalmazza.(min.10 fő) A...

Dávid Borház, Egerszalók: Paraszttál 5 féle borral
Paraszttál: Bacon szalonna, házi parasztmájas, mézes sonka, tepertő, disznósajt, füstölt kolbász, házilag készített savanyúságokkal, idény szerint házi primőr áruval. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig Árajánlatért kérjük töltse ki az...

Gál Tibor Pincészet - Superior (7 bor) borkóstoló
7 különféle bor kóstolása Gál Tibor Egri Pincészetében. A választott programtól függően a borkóstolók ideje kb. 1-3 óra. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy...

„Indián Nyár” kóstoló
Aki ezt választja, megismeri pincészetünk alapborait, ugyanakkor már itt is megcsillan BolykiJani egyedülálló fantáziája, hiszen ezek a borokkülönleges világunk kihagyhatatlan darabjai. Létszám : min. 10 fő / max. 180 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a...

Gál Tibor Pincészet -Grand Superior (9 bor) borkóstoló
9 különféle bor kóstolása Gál Tibor Egri Pincészetében. A Superior kategórián felüli limitált tételek kóstolása, melyek nem kaphatók kereskedelmi forgalomban,mint például a Kadarka vagy a Cabernet Sauvignon . A választott programtól függően a borkóstolók ideje kb. 1-3 óra. Minimálisan...

Gál Tibor Pincészet - Classic (5 bor) borkóstoló
5 féle bor kóstolása Gál Tibor Egri Pincészetében. A pincészet legnépszerűbb borait tartalmazza. A választott programtól függően a borkóstolók ideje kb. 1-3 óra. A kóstolóhoz választható borkorcsolya: Piknik kosár: Fúzió klasszikus ízelítők (tapasok, krémek,helyi sajtok, sonkák,...

Borkóstolás pogácsával és ásványvízzel a Juhász Testvéreknél, Egerben
Csoportok részére pincelátogatás szakvezetéssel, 3D-s film vetítése a pincészet tevékenységeiről, prezentált borkóstoló (tartalmazza: pogácsa, ásványvíz, kávé). A borsor 8 bort tartalmaz. Létszám: Min. 10 / Max. 100 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a...

Dávid Borház, Egerszalók: Pincepörkölt 6 féle borral
Pincepörkölt: Helyben készített, helyi alapanyagokból, főtt krumplival, utánozhatatlan ízvilággal. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2-3 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel...

Borkóstolás pogácsával vagy sajt ízelítővel a Juhász Testvéreknél, Egerben
Csoportok részére pincelátogatás szakvezetéssel, 3D-s film vetítése a pincészet tevékenységeiről, prezentált borkóstoló (tartalmazza: pogácsa, vegyes s Bükki sajt ízelítő, ásványvíz, kávé). A borsor 8 bort tartalmaz. Létszám: Min. 10 / Max. 100 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az...

„Meta Tema” kóstoló
Megérkeztünk, jót kirándultunk a birtokudvarain. Most már nyugodtan hátradőlhetünk, és hagyhatjuk magunkat elvezetniJani boraival a pincészet kalandos útvonalain –megismerve olyan izgalmas tételeket is,amikhez már több idő kell Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben...

Borkóstolás hideg falusi ízelítővel a Juhász Testvéreknél, Egerben
Csoportok részére pincelátogatás szakvezetéssel, 3D-s film vetítése a pincészet tevékenységeiről, prezentált borkóstoló (tartalmazza: hideg falusi ízelítő , disznósajt, mézes sonka,füstölt főtt tarja, parasztmájas,füstölt kolbász, tepertő,-primőrök, ásványvíz, kávé). A borsor 8 bort tartalmaz....

„A Buszmegálló” kóstoló
Nálunk található – nem megerősített beszámolókalapján a világ legnagyobb buszmegállója. Abuszmegálló izgalmas hely, találkozások, utazásokkezdete, egyben a hazatérés jelképe. Ez alatt akóstoló alatt egy körutazást teszünk, ami soránritkaságokkal, a legkülönlegesebb borainkkal ismegismerkedhetnek...

Dávid Borház, Egerszalók: 5 féle bor kóstolása
5 féle bor, libazsíros kenyérrel, vagy friss házi pogácsával. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek...

Prestige borkóstoló-Ködmön Csárda Eger, Szépasszonyvölgy
Egerben csak kiváló borokat lehet kóstolni, de nálunk a legjobb borászok borait kóstolhatja egy helyen! 15 borászat közel 100 féle borából válogathat! Prestige borkóstoló: 3,5,7 fajta palackozott bor kóstolása, különböző borászatok boraiból. Időtartama: létszámtól függő...

Gál Tibor Pincészet
A Gál Tibor Pincészet az egyedi stílusú Egri Bikavér hírnevének visszaállítása, valamint az új fehér cuvée, az Egri Csillag sikeres piacra juttatása mellett célul tűzte ki egy világszínvonalú, de helyi értékeken alapuló pincészet és ökológia birtok létrehozását. Boraink: Classic: Egri Csillag, Pinot Noir, Egri Bikavér Superior:...

Juhász Testvérek Pincészete
A Juhász Testvérek tradicionális pincészet a szép, és komoly egri borok létrehozását tűzte ki célul, melyeket az odafigyelés és különleges gondosság jellemez a telepítéstől a tölgyfahordós érlelésen át a palackba kerülésig.

Dávid Borház - Egerszalók
Egerszalók egyik nagy hagyományokkal rendelkező borászata, ahol az utóbbi időben a borkészétés és vendéglátás fiatalos lendületet kapott a szőlész-borász végzettségű Dávid, a pince tulajdonos Varga István legidősebb fia által. Megújulás, dinamikus tervek a borturizmus fejlesztése érdekében Egerszalókon, mindezekhez kifinomult borok,...

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
A pincészet Eger belvárosától tíz percre helyezkedik el egy régi kőfejtő 30 méteres falai között, egy igazán izgalmas helyen található parkosított környezetben. A kőfejtő 3,2 hektáron helyezkedik el négy bányaudvarban, melyek alagutakkal vannak összekötve. A birtokhoz 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és vendéglátó pincék,...

Ködmön Csárda Borétterem
Eger, Szépasszonyvölgy, Bor...! és még egy kis ráadás... KÖDMÖN CSÁRDA BORÉTTEREM A közel 250 éves, hajdani, szépasszonyvölgyi borospincéből kialakított Ködmön Csárda Borétteremben tradicionális magyar ételek , minőségi borok és igényes cigányzene várja a vendégeket. Szakácsaink hitvallása a szeretet, mely végigkíséri...