Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Mátrai borvidék

Vissza Mátrai borvidék

Mátrai borvidék

Talán a leghányatottabb sorsú borvidékünk, mely még egyértelműen újra-felfedezésére vár. Remek területei várják jó ízlésű befektetőiket, a területek olcsók, a potenciál hatalmas.

2013-01-31172226.jpg

A Mátrai borvidék a Mátra hegységtől délre helyezkedik el. Hatvantól Domoszlóig húzódik a szőlőtermő terület vonulata. Délen megközelítőleg az M3 autósztrádával esik egybe a borvidék határa.

Ez az egyik nagyméretű borvidékünk, bár talán a legkevesebb. A Mátrai borvidék teljes termőhelyi területe 32497 ha, melynek csak töredéke, mintegy 5446 ha van betelepítve szőlővel. Jelentős része nagygazdaság volt valamikor.
A szőlőültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, kedvező mikroklímákat alakítva ki. Jellemző, hogy viszonylag későn érkezik a tavasz. A csapadék nagy részét felfogja a Mátra ezért a borvidék éghajlata inkább száraznak nevezhető. A csapadék időbeli eloszlására jellemző, hogy általában a nyár elején, május-júniusban esik a legtöbb eső, míg a nyár második fele derültebb és aránylag száraz.

2013-01-31172156.jpg

Termőtalajai változatosak, megtalálhatjuk köztük a többnyire pannon agyagon, löszön, andeziten, riolittufán kialakult csernozjom barna erdőtalajt, erubáz agyagtalajt (fekete nyiroktalajt), agyagbemosódásos erdőtalajt, barnaföldeket, de előfordul a humuszos pleisztocén és holocén homok is. A talajok mészben többnyire szegények, de egyes helyeken az aktív mésztartalom eléri a 60 %-ot is.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezés nélkül


Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni min. 10 fő részére. A Borkóstoló főétkezés nélkül programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...
0 / fő-től Bővebben

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezéssel


Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni. Minimum létszám: 10 fő A Borkóstoló főétkezéssel programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...
0 / fő-től Bővebben

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet


Kedves Borbarát! Családi vállalkozásunkat, termelésünket folyamatosan a vevők igényeihez igazítjuk. Úgy gondoltam, ha a legszebb, illatos, zamatos fehérborokat a Mátrai borvidéken lehet előállítani, akkor ugyanezt a csodálatos illat és zamatvilágot a vörösboroknál is elő lehet varázsolni. Legfőbb törekvésünk, hogy a borvidék vörösborairól...
Kóstolók Bővebben

Ludányi Pince


A Ludányi Pince 1995 óta működő borászati vállalkozás Gyöngyöstarjánban. Célunk a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával egyedi stílusú, magas minőségű borok készítése. 
Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »