Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Nagy-Somlói borvidék

Vissza Nagy-Somlói borvidék

Nagy-Somlói borvidék

Ha egy borvidékről elmondhatjuk, hogy a helyi terroir tisztán felfedezhető a boraiban, akkor az a Somló. Az itt készült borok illatában, de ízében mindenképp felismerhető ez az egyedi sós, ásványos vonal. A somlaik értő kóstolása azonban kisebb rutint kíván, a tömény minerális ízek ugyanis akár az enyhe kesernyésségig is fokozódhatnak, ami miatt sokan félreértik őket.

somlo-hegy.jpg

A Nagy Somló a Dunántúl közepén, Pápa és Sümeg között, a Kisalföld keleti határán fekszik. Kontinentális klíma jellemzi, a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek a kiváló fekvések lejtőszögei képesek ellensúlyozni
Bazalttörmelékes löszvályog, bazalt anyagú lejtőtörmelék és tufa-málladék adja a legtöbb terület talaját.
Csekély kivételtől eltekintve csak fehérbort adó borvidék. Sajátos ízjegyeit az itt termő borok a talajnak és a szinte kizárólagos fahordós érlelésnek köszönhetik. Ízvilágukban gyakori a minerális, tűzkőre emlékeztető, enyhén „sós" jelleg, és az ászkolásnak köszönhető és/vagy mikro-oxidációs illat. Tömör szerkezetű borok, cizellált ízvilággal. A borok legjavát kétéves koruk előtt nem érdemes kóstolni, ekkor kezdenek csak kibontakozni. A magasabb savtartalom itt nem fajtafüggő, a somlói savak az olaszrizlingben közel ugyanúgy jelen vannak, mint a tramini borokban. Fogyasztási hőmérsékletük legyen magasabb a szokásosnál, 14-15 fok. A legtöbb somlói bort kóstolás előtt feltétlen érdemes levegőztetni.

2013-01-31161830.jpg

A Somlói borvidék meghatározó földrajzi eleme maga a Somló-hegy. A borra a legnagyobb hatással azonban nem annak kitettsége, tenger szint feletti magasságának nagysága vagy klimatikus adottságai bírnak – bár ezek is befolyással vannak rá -, hanem egyedi összetételű és fizikai állapotú talaja.

A borvidék eredetvédelmi szabályozása 2007-ben jött létre, ez alapján védett eredetű somlói bort csak a Somló-hegyen termesztett furmintból, hárslevelűből, juhfarkból, olaszrizlingből és traminiből lehet készíteni. Ezen túl eredetvédelmi kategóriát képez a Somlói Nászéjszakák Bora és a Somlói Arany is. A dűlőmegnevezéssel ellátott, védett eredetű somlaira még szigorúbb, szőlőtermesztésre és borkészítésre vonatkozó szabályok érvényesek, mint az alapkategóriára.

2013-01-31161853.jpgSomlói védett eredetű bort először a 2008-as évjáratban lehetett készíteni, a cím használatának szándékát Fekete Béla, a Kreinbacher Birtok és Spiegelberg István jelezte az első évjáratban.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

6 tételes borkóstoló a Fekete Pincészetben, Somlón


6 tételes borkóstoló Somlón, borkísérővel. Minimum létszám:  6 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük....
0 / fő-től Bővebben

Kolonics Károly Nagy-Somló kóstolója 12 borral


A Kolonics Károly által személyesen vezetett 2 órás kóstolót a panorámás, különleges hangulatú teraszon és pincében tartja. Minimálisan foglalható létszám:  10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy...
0 / fő-től Bővebben

Fekete Pince Somló


Hárslevelű , Furmint , Juhfark , Olaszrizling és Chardonnay a termelt szőlőfajtáim. Mindegyik fajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és már én is kezdem megismerni rejtelmeiket, viselkedésüket, évről évre változó reagálásukat a külső körülményekre. Úgy gondolom, hogy a kitartó, következetes munkának meglett az eredménye, mert...
Kóstolók Bővebben

Kolonics Károly családi pincészete


A több generációra visszanyúló családi vállalkozásunk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészetünk jelenleg két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark, és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik. További 2,5 hektár betelepítésre vár.
Kóstolók Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »