Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Hírek
aktualitások

Vissza Rendhagyó pannonhalmi borünnep Szent Orbán tiszteletére

Rendhagyó pannonhalmi borünnep Szent Orbán tiszteletére

2015-05-23

2015. május 23. szombat

Hosszú évekkel ezelőtt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Pannonhalmi Borvidék meghatározó pincészetei elhatározták, hogy választott védőszentjeinkhez – Szent Mártonhoz, Szent Jánoshoz, Szent Vincéhez és Szent Orbánhoz – kapcsolódóan újjáélesztik a napjainkra jórészt feledésbe merült szőlészeti-borászati tradíciókat. Orbán közelgő napjához, május 25-éhez ráadásul az egyik legismertebb borünnepünk kötődik, a hagyomány szerint ugyanis ő az utolsó fagyosszentek egyike s mint ilyen, kultuszát többek között annak is köszönheti, hogy ez az időszak a szőlővirágzás ideje és a fagyok ekkor súlyos károkat okozhatnak a későbbi termés szempontjából.

Pincészetünk négy éve minden esztendőben egy-egy keresztet emelt a dűlőiben a szent napján, amely eseményt tavaly nyílt nap és borvásár keretezett. Immár mindegyik ültetvényünkön keresztet tudva idén keresztállítás nélkül ugyan, de nem kisebb főhajtással a szent előtt rendezzük meg 2015. május 23. szombaton pincészeti nyílt napunkat és ünnepi programunkat, amelyre minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk. Tesszük mindezt egy igazán régi és igazán új, jobban mondva egy régi-új helyen: a Pannonhalmi Apátsági Múzeumnak otthont adó Apátsági Major Látogatóközpontban.

A XVIII. században barokk stílusban emelt Apátsági Major épülete 2014 nyaráig egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt Pannonhalma városának egyik központi helyén, a piac mellett, tavalyi felújításának eredményeként azonban XXI. századi igényeket kielégítő kulturális-turisztikai látogatóközpont jött létre. A komplexum regionális kiállítótérként működik, ahol külön gyűjteményi válogatásban kerül bemutatásra az eddig hely hiányában ki nem állított főapátsági tárgyi kulturális örökség, a komoly művészettörténeti jelentőségű középkori kőtár, valamint a pincészeti nyílt napunknak helyet adó, mintegy 422 méter hosszú pincerendszerben installált ”Pannónia szőlőskertje” ezeréves bencés szőlészeti-borászati kiállítás.

 

A 10.00 és 18.00 óra között zajló nyílt nap során a belépőjegy megvásárlásával minden látogató okostelefont kap a kezébe és megkezdődik a hűvös történelmi pinceágakban a séta, amelynek keretében ”visual guide” segítségével szerezhet ismereteket a szőlőtermesztés és borkészítés történetéről és összetett rendszeréről illetve a pannonhalmi bencések évezredes szőlő- és borkultúrájáról. A letétdíj ellenében átadott s visszaváltható kóstolópohárral a kézben szabad sétálókóstoló formájában juthatunk a pincerendszerben létesített kóstolóállomásokhoz, ahol az Apátsági Pincészet kollégái nyújtanak díjmentes kóstolót és persze információt az egyes tételekről.

A kivezető ágnál alkalmi borboltot és jó idő esetén működő borteraszt létesítünk, ahol kizárólag ezen a napon egységesen 15% kedvezmény érvényesítésével vásárolhatók a Pincészet borai elvitelre és fogyasztásra egyaránt, miközben az ugyanebben az udvarban található PAUSA Apátsági Kávéház borkorcsolyát és egytálételt, valamint jellegének megfelelően sütemény- és fagylaltkülönlegességeket illetve kávét kínál az ünnepre érkezőknek.

 

A nyílt nap izgalmas, érdekes és egyedi kísérőelemei közé tartozik a Fritz Joe virtuóz klarinétművész és Marosi Zoltán méltán híres tangóharmonikás alkotta duó, amely hol a vendégérkezésnél, hol pedig a pinceágak állomásainál vagy épp a belső udvarban szolgáltat kellemes dallamokat a kóstoláshoz, továbbá a ”Jazz-zenészekről” című portrékiállítás is, amely már a Pincészet által indított jazz-koncertsorozat, a Pannonhalmi Jazz-Nyár 2015-ös szezonjának előfutáraként szerepel ünnepi programunkban.

Bácsay Péter (www.peterbacsay.com) Svájcban élő magyar festőművész jazz-zenészekről készített portréiból összeállított festménykiállítását a Szent Orbán napi ünnepi programunk részeként 16.00 órakor az Apátsági Major rendezvénytermében mutatjuk be a nagyközönségnek a művész személyes részvételével. A kiállítást Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész és író nyitja meg, amelyet követően az alkotó Bácsay Péter tart exkluzív tárlatvezetést illetve meglepetésként egy könnyű énekes-gitáros blues-szólókoncertet, mindezek kísérőjeként s az ünnepi program lekerekítéseként pedig friss pogácsával és új Vis Vitalis bencés ásványvizünkkel vendégeljük meg a kiállításmegnyitóra érkezőket. A megnyitót követően a tárlat szeptember 30-ig naponta 9.00 és 17.00 óra között megtekinthető a Major rendezvénytermében.

 

 

PROGRAM

2015. május 23. szombat

  • 10.00 órától 18.00 óráig:

Nyílt nap és kedvezményes borvásár az Apátsági Majorban kísérőprogramokkal:

-       történelmi pinceséta ”visual guide” segítségével és ingyenes sétálókóstoló,

-       a Főapátság műgyűjteményéből és középkori kőtárából álló állandó kiállítás, valamint a ”Bencés spiritualitás” című időszakos kiállítás megtekintése (kedvezményes kombinált belépőjeggyel)

-       15% egységes kedvezmény a palackos borok vásárlására,

-       jó idő esetén szabadtéri kóstolóterasz a Major belső udvarában,

-       Fritz Joe és Marosi Zoltán duója,

-       PAUSA Apátsági Kávéház finomságai

  • 16.00 órakor:

”Jazz-zenészekről” –
Bácsay Péter Svájcban élő magyar festőművész portrékiállításának megnyitója

 

ÁRAK

A nyílt nap részvételi díja mindössze 750,- Ft/fő, amely tartalmazza a történelmi pincerendszer ”visual guide” használatával történő látogatását és a kóstolóállomásoknál történő borpróbákat egyaránt. A kedvezményes kombinált belépőjegy ára 1.500,- Ft/fő, amely a fentieken túl tartalmazza a Főapátság műgyűjteményéből és középkori kőtárából álló állandó kiállítás, valamint a ”Bencés spiritualitás” című időszakos kiállítás megtekintését is.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy e napon kóstoltatás és kiszolgálás kizárólag a rendezvény helyszínén 500,- Ft/db betétdíj ellenében kapható visszaváltható kóstolópohár segítségével történik. 

A kóstolóteraszon fogyasztott borok árai megegyeznek a csak ezen a napon biztosított kedvezményes palackárakkal, míg a PAUSA Kávéház étel- és italkínálatának aktuális árait a mindenkori árlap tartalmazza.

 

ÉTKEZÉS

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyílt napján a Pannonhalma főteréről és a Major udvaráról egyaránt megközelíthető PAUSA Apátsági Kávéház kínál borkorcsolyát és egytálételt, valamint jellegéhez méltó módon sütemény- és fagylaltkülönlegességeket, kávét és bencés ásványvizet, míg az ”á la carte” étkezésre vágyókat a Kosaras-dombon található VIATOR Apátsági Étterem és Borbár csalogatja kulináris kalandra. Éttermi asztalfoglaláshoz és további tájékoztatáshoz munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár
Cím: H-9090 Pannonhalma, Kosaras domb
Tel.: +36/96/570-200
Mobil: +36/30/213-6000

E-mail: viator@viator.co.hu

Web:    www.viator.co.hu

 

SZÁLLÁS

A Cseider-völgyben található, a VIATOR Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Ház ideális lehetőség azoknak, akik a kora esti órákban vagy a közös borfogyasztás miatt már nem szeretnének útra kelni illetve a szórakoztató program után helyben keresnek pihenőhelyet. Szállásfoglaláshoz és egyéb kérdések esetén, kérjük, keresse fel munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

SZENT JAKAB HÁZ
Cím: H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy
Tel.: +36/96/570-252
Mobil: +36/30/260-9920

E-mail: szentjakabhaz@osb.hu

Web:    www.szentjakabhaz.h

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »