Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Furmint

Vissza Furmint

Furmint

Szőlő hasonnevei: Mosler/Zapfner/Moslavac

Borának jellemzése:

  • Fő illat- és íz jegyei: Birsalma, birskörte, friss és aszalt kajszibarack, őszaibarack, szekfűszeg 

A fajta bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magas alkoholtartalmú. Ez Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14-15% alkoholt is.

A furmint illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg illata keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat.

A Somlón termett furmint illat- és íz-világa visszafogottabb, nehezebben nyílik meg, levegőztetést igényel. Csúcsát 3-4 éves korában éri el. Attól kezdve jó esetben 10-15 évig is élvezetes marad. Nagyságát valójában ízbeli tisztasága adja, eleganciája csak Rajna menti száraz rizlingekhez hasonlítható. A vulkáni talajtól származó mineralitás mellett a bor lényegét adó szép savak inkább azokat érintik meg, akik már a borok-adta magasabb élményeket is képesek feldolgozni. Sokan keménynek tartják. Az is lehet, ha éretlen vagy túlterhelt tőkéről szedett szőlőből készül. A legjobb somlói furmintot Györgykovács Imre, a Kreinbacher Birtok, Fekete Béla, Takács Lajos és Kolonics Károly készítik.

A Tokaj-Hegyalján termett furmint kissé lágyabb somlói társánál, de ez a lágyság viszonylagos. Savtartalma többször eléri a 10-12 gr/lit értéket. Ez megfelelő cukor- vagy extrakt-tartalom mellett kizárólag testet és jó gerincet jelent, de semmiképpen nem okoz bántó savérzetet.

A háború előtti telepítésekről származó furmintok (pl. Árvay János vagy a Királyudvar palackozásában) a száraz fehérborok között világviszonylatban is jelentősek. Egyre több termelő igyekszik kiaknázni a korosabb ültetvényekben rejlő lehetőségeket, (a fent említettek mellett pl. Szepsy István, Demeter Zoltán és Gergely Vince). Ezeknek a boroknak még több levegőztetésre van szükségük, mint egy-egy somlóinak.

Az édesen iskolázott furmint késői szüreteléssel önállóan, a hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal együtt legtöbbször édes szamorodniként, aszúként érik Hegyalján. Mivel a fajta cukorgyűjtő képessége igen nagy, a magas puttony-számú aszúborokban vagy késői szüretelésű furmintokban jelentős mennyiségű maradékcukrot találhatunk, kellően kiegyenlítve a szintén magas savtartalommal. Ezeknek a boroknak az alkoholtartalma nem mondható magasnak: általában 11-12% között mozog.

Fiatalon a késői szüretelésű furmintok illatvilágát sokszor a botritisz határozza meg, benne sok citrusféle, narancshéj, szerecsendió virág és az elmaradhatatlan körte, birs illatával.

Az aszúboroknál a botritiszes jelleg kevésbé érvényesül. Itt a körte és kajszibarack mellett méz, akácvirág, amerikai hordóban érett boroknál gesztenye, őszibarack, ananász jelentik a fő íz-irányokat. Egyes termőhelyeken kifejezetten kapros jellegű illat- és ízjegyekkel születnek a borok. Ez nem hiba, hanem talaj adottság. A mikrooxidáció a borok érésével jelentős szín-, illat- és ízbeli árnyalatváltozást okoz. Mélyebb, barnás tónusok jelentkeznek illatban is (pl. dió, mogyoró, gesztenye, törökméz, még később csokoládé, dohány, kávé, cédrus és szantálfa). A már ismert nevek mellett száraz és késői szüretelésű furmintban az Oremus pince, a Disznókő, Pendits és Karádi-Berger borai rendre kiemelkedők.

furmint-reklam.jpg

Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: A furmint első magyarországi említése 1623-ból való: Tokaj-Hegyalján már akkor megtalálható volt. Eredete a mai napig tisztázatlan: sokan Dél-Itália tájáról, mások a Szerémségből (Szerbia) származónak tartják. A XVIII. sz. elejére Tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája lett, de más vidékeken is telepítették. Ma a tokaji mellett a somlói furmintot tartják a legtöbbre. Somló és a Bükkalja mellett más borvidékünkön nincs is számottevő telepítés belőle. Jelenlegi termőterülete mintegy 3600 ha, ennek nagy része – 3460 ha – Tokaj-Hegyalján, 35 ha Somlón található.

Talajigénye: A kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajokon hozza legszebb formáját, de vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A homokot, köves öntéstalajokat nem kedveli.

Ampelográfiai leirása: A furmint levele alig tagolt, vastag és szinte zsíros, kissé hólyagos felületű. Fürtje középnagy, hengeres, laza. Különféle előfordulásaiban változó méretű. Bogyója középnagy, lédús és vastaghéjú. Fagy- és a rothadás érzékeny, de jó esetben ez aszúsodást jelenthet. Az igazán nagyra becsült ültetvények ( ahol 40-50 éves telepítéseket lehet még találni) kis, tömött fürtű szőlőt adnak. Ezeknek a régi klónoknak a külön kezelt borai sokkal koncentráltabbak és ízgazdagabb, mint a háború után telepített szőlőkről kapott bor. A háború előtti klónok közül a madárkás, a hólyagos, a fehér furmint számított a legjobbnak.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Tokajicum borkóstoló (6 boros)


Igény szerinti borkóstoló Tokaj különféle bortípusaiból a Tokajicum Borház Kft. Tarcali pincéjében, magyar, illetve igény esetén idegen nyelvű vezetéssel, a borok között fogyasztható borkorcsolyával (péksütemény, sajtok, ásványvíz, aszalt gyümölcs). Program időtartama: 1,5-2 óra. Létszám:...
2 750 / fő-től Bővebben

Borkóstoló Fekete Béla Somlói Pincészetében 8-10 fajta borral


A borkóstoló programot minden esetben Fekete Béla a pincészet tulajdonosa és egyben borásza vezeti. A kóstolón borkorcsolyát is biztosítunk (pogácsa, sajt) 8-10 féle bor bemutatása mellett. Minimum/maximum létszám: 10/20 fő
3 000 / fő-től Bővebben

Holdvölgy kóstoló: Tavaszi-Nyári borsor


Tavaszi-Nyári borsor – 5 bor – 1,5 órás pincelátogatással VISION 2013 (Furmint, Hárslevelű, Kabar) MEDITATION 2009 (Birtok Furmint) EXPRESSION 2009 (Hárslevelű, Becsek Dűlő) EXALTATION 2011 (Sárgamuskotály, Nyulászó Dűlő, Késői Szüret) SIGNATURE 2007 (Édes Birtokválogatás)...
3 000 / fő-től Bővebben

Kolonics Károly Nagy-Somló kóstolója 12 borral


A Kolonics Károly által személyesen vezetett 2 órás kóstolót a panorámás, különleges hangulatú teraszon és pincében tartja. Minimálisan foglalható létszám: 4 fő
3 500 / fő-től Bővebben

Édes élmények - családias hangulatú borkóstoló Tokajban


  A halhatatlan magyar – családias hangulatú borkóstoló Tokajban. Hatboros borkóstoló a Kései Pincze szőlőbirtokán, Tokaj városában, a fehér borok szerelmeseinek. A pincét Szabó István kézműves borász vezeti, aki a minőséget és az egyediséget tartja szem előtt évről-évre. Ez a borkóstoló...
3 500 / fő-től Bővebben

Laposa 6 boros borkóstoló Badacsonyban


A kóstoló mellé szódát, helyi sajtokat és házi pékárut kínálunk. A kóstolás során a borok készítésének részletes ismertetése, a pincészet tevékenységének és munkájának bemutatása. Létszám:  Min. 6 / Max. 35 fő
3 600 / fő-től Bővebben

Borkóstoló a Barta Pincében Mádon 6 fajta borral


A borkóstoló felér egy időutazással hiszen a borkóstolás helyszíne az a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A kúria valószínűleg a 16-17 században épült és az 1700-as évek elejére érte el mai...
4 500 / fő-től Bővebben

Szent Donát Pince Standard borkóstolója Csopakon (6 tétel kóstolása)


Borkóstoló program a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámájával rendelkező pincészetében. 6 tétel kóstolása a pincészet boraiból (sauvignon blanc, olasz rizling, furmint, kékfrankos fajták), házi baguette-el, szódával, pincelátogatással és a fajták részletes készítési módjának...
4 800 / fő-től Bővebben

Laposa 9 boros borkóstoló Badacsonyban


A kóstoló mellé szódát, helyi sajtokat és házi pékárut kínálunk. A kóstolás során a borok készítésének részletes ismertetése, a pincészet tevékenységének és munkájának bemutatása. Létszám:  Min. 6 / Max. 35 fő
4 800 / fő-től Bővebben

Hudák Szőlőbirtok és Borászat kóstolója Budapesten


Hudák Mátyás borbemutatói kitűnő termőterületekről származó, magas szakmai színvonalon iskolázott tételekkel, a borász személyes vezetésével.  
5 500 / fő-től Bővebben

Holdvölgy kóstoló: Exkluzív borsor


Exkluzív borsor – 7 bor – 2 órás pincelátogatással VISION 2013 (Furmint, Hárslevelű, Kabar) MEDITATION 2009 (Birtok Furmint) EXPRESSION 2009 (Hárslevelű, Becsek Dűlő) EXALTATION 2011 (Sárgamuskotály, Nyulászó Dűlő, Késői Szüret) INTUITION No1 2007 (Zéta Szamorodni, Holdvölgy Dűlő)...
6 000 / fő-től Bővebben

Szent Donát Pince Prémium borkóstolója Csopakon (7 tétel kóstolása)


Borkóstoló program a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámájával rendelkező pincészetében.   7 tétel kóstolása a pincészet boraiból (sauvignon blanc, olasz rizling, furmint, kékfrankos fajták, valamint 2 dűlőszelektált olaszrizling) , házi baguette-el, szódával, pincelátogatással és...
7 200 / fő-től Bővebben

Tokajicum Borház Kft.


A tradíció és a modern korok találkozása...A legenda tovább él... Tokaj-Hegyalján az aszútermelés és aszúkészítés évszázadok óta változatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír. A hagyományokat tiszteletben tartva, de a kor kihívásainak eleget téve jött létre a Tokajicum Borház, melynek célja, hogy a több generációs tudást fiatalos lendülettel...
Termékek Kóstolók Bővebben

Barta Pince


Az Öreg Király dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag is található ebben a dűlőben. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő található. A...
Termékek Kóstolók Bővebben

Fekete Pince Somló


Hárslevelű , Furmint , Juhfark , Olaszrizling és Chardonnay a termelt szőlőfajtáim. Mindegyik fajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és már én is kezdem megismerni rejtelmeiket, viselkedésüket, évről évre változó reagálásukat a külső körülményekre. Úgy gondolom, hogy a kitartó, következetes munkának meglett az eredménye, mert...
Termékek Kóstolók Bővebben

Szent Donát Pince


Pincészetünk alapkövét 2001-ben raktuk le, de családunk szőlőhöz és borhoz való kötődése sokkal régebbi gyökerű. A birtokkönyvekben kutatva egészen a 19. század elejéig visszamenőleg találunk bejegyzéseket arra vonatkozóan, hogy felmenőink Csopakon éltek és szőlővel rendelkeztek. Filozófia: a bor jó dolog, alkotni pedig öröm. Valljuk,...
Termékek Kóstolók Bővebben

Laposa Borbirtok


A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége, a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg. A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja...
Kóstolók Bővebben

Kései Pincze


A Tokaj-hegyaljai Borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta, mely számos, egyedülálló értéket rejt magában. Célunk, hogy olyan egyedi, minőségi borokat készítsünk - természetes eljárással -, mely méltó e történelmi borvidékhez, értékeihez. A szőlő művelése, feldolgozása és a bor készítése kézműves, melynek során a szeretet, az...
Termékek Kóstolók Bővebben

Holdvölgy Pincészet


BIRTOKLEÍRÁS A HOLDVÖLGY birtok egy kis parcellából született, melyet a tulajdonos édesanyja ajándékozott annak idején férjének születésnapi ajándék gyanánt. A tulajdonost édesanyja bízta meg, hogy édesapja szülőhelyén, a Tokaji Borvidéken kutasson fel új szőlőterületeket. A keresés során a vidék egyedisége és a benne rejlő...
Kóstolók Bővebben

Kolonics Károly családi pincészete


A több generációra visszanyúló családi vállalkozásunk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészetünk jelenleg két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark, és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik. További 2,5 hektár betelepítésre vár.
Termékek Kóstolók Bővebben

Hudák Szőlőbirtok és Borászat


Az aszófői vörösmáli műemlék pincesor egyik legrégibb, mai napig működő borospincéjét anyai ősapám, Joó Ferencz építette 1848-ban. A pince elkészülte óta nem csak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés alapismeretei is apáról fiúra szálltak. A felújított műemlék épület pincéjében ma vörösborokat érlelünk magyar típusú ászok...
Kóstolók Bővebben

Tokajicum Darázskő Furmint 2012 0,75l


Fahordós érlelésű, testes, tartalmas száraz Furmint .
1 590 Ft / db Bővebben

Tokajicum Kedves Cuvée 2011 0,5l


Friss, könnyed édes fehér bor.
1 590 Ft / db Bővebben

Furmint 2014 0,75l 11%


Furmint 2014 0,75l 11% -  prémium kategóriájú csopaki száraz fehérbor Az Észak-Balaton egyik régi hagyományos fajtája mostanában kerül a feledés homályából újra vissza a csopaki szőlőhegyekre. A furmint kiváló savgyűjtő fajta, mely kedvező tulajdonsága az egyre melegebb, savégető balatoni...
2 500 Ft / palack Bővebben

Kolonics Somlói Furmint 2013, 6 palack


26 000 Ft / karton Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »