Irsai Olivér
Vissza
Irsai Olivér
Intraspecifikus hibrid fajta: pozsonyi x Csaba gyöngye – magyar keresztezés
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői:
- Fő illat- és íz jegyei: Szőlő, muskotály, viola.
Korai érése, visszafogott savai és muskotályra emlékeztető illatvilága tette kedveltté ezt a bort. Fiatalon célszerű elfogyasztani, mert gyorsan öregszik. Kellő gondossággal kezelve üdén tartható. Illatossága miatt a „könnyű nyári bor" egyik legdivatosabb alapanyaga. Gyakran házasítják savasabb fajtával. Kis mennyiségben majdnem minden borvidékünkön megtalálható, de alapvető lágysága miatt inkább az északi stílusú bort termő helyeken célszerű foglalkozni vele. Sopron, Ászár-Neszmély, Etyek-Buda, Balatonboglár és a Mátraalja kiváló termőhelyek a számára.
A HillTop Neszmély (Ászár-Neszmély), a Nyakas Pince (Etyek-Buda) és Szőke Mátyás (Mátraalja) kínálja a legszebb borokat a fajtából.
Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: A 80-as évek közepéig csak csemegeszőlőként telepítették de, azóta kedvelt borszőlővé lépett elő. Ma termőterülete cca. 1250 ha. Ebből legnagyobb arányban a Kunság részesedik, majd Mátraalja és Balatonboglár következik.
Talajigénye: Nem igényes különösebben a talajra, lazább homokon és kötött talajokon is jól terem.
Ampelográfiai leirása: Levele viszonylag kicsi és kerekded, ötkaréjú, vékony szövetű. Fürtje közepes méretű, vállas, teljes érésben aranysárga bogyókkal. Fagyérzékeny, erőteljes zöldmunkát igényel.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Molnár borkóstolók a Móri Bormúzeumban
Borkóstolók 3-5-7 fajta borral: Korcsolya - házi pogácsa, 3 féle kézműves sajt, tanyasi sonka Krémes est - házi kenyér, házi krémek by: chef (padlizsán, tepertő, sajtkrém, szárnyasmáj-pástétom) Boros-Pöris - pörkölt galuskával és savanyúsággal Bormúzeum - sült kacsacomb, szűzérmék...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezéssel
Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni. Minimum létszám: 10 fő A Borkóstoló főétkezéssel programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezés nélkül
Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni min. 10 fő részére. A Borkóstoló főétkezés nélkül programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...

Hudák Szőlőbirtok és Borászat kóstolója Budapesten
Hudák Mátyás borbemutatói kitűnő termőterületekről származó, magas szakmai színvonalon iskolázott tételekkel, a borász személyes vezetésével. Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek...

Hegyről a borba Molnár túra Móron
Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük. A Borházhoz érkezőket már a szüretelő...

Hudák Szőlőbirtok és Borászat
Az aszófői vörösmáli műemlék pincesor egyik legrégibb, mai napig működő borospincéjét anyai ősapám, Joó Ferencz építette 1848-ban. A pince elkészülte óta nem csak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés alapismeretei is apáról fiúra szálltak. A felújított műemlék épület pincéjében ma vörösborokat érlelünk magyar típusú ászok...

Molnár Borház
Szőlészet 130 hektár újtelepítésű szőlőterület a varázslatosan szép, festői környezetű, Vértes-hegység lábainál. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, az erős alap, melyre bátran építhettük a móri borvidék egyik legnagyobb borászatát. Szőlőterületeink 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali- és Vénhegyi-dűlőben, valamint...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
Kedves Borbarát! Családi vállalkozásunkat, termelésünket folyamatosan a vevők igényeihez igazítjuk. Úgy gondoltam, ha a legszebb, illatos, zamatos fehérborokat a Mátrai borvidéken lehet előállítani, akkor ugyanezt a csodálatos illat és zamatvilágot a vörösboroknál is elő lehet varázsolni. Legfőbb törekvésünk, hogy a borvidék vörösborairól...

Nyakas Pince
Birtokunknak a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település ad otthont, amelyet nemes egyszerűséggel „Tök”-nek hívnak. A Budai borvidéki körzet szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik.