Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Irsai Olivér

Vissza Irsai Olivér

Irsai Olivér

Intraspecifikus hibrid fajta: pozsonyi x Csaba gyöngye – magyar keresztezés

Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői:

  • Fő illat- és íz jegyei: Szőlő, muskotály, viola. 

Korai érése, visszafogott savai és muskotályra emlékeztető illatvilága tette kedveltté ezt a bort. Fiatalon célszerű elfogyasztani, mert gyorsan öregszik. Kellő gondossággal kezelve üdén tartható. Illatossága miatt a „könnyű nyári bor" egyik legdivatosabb alapanyaga. Gyakran házasítják savasabb fajtával. Kis mennyiségben majdnem minden borvidékünkön megtalálható, de alapvető lágysága miatt inkább az északi stílusú bort termő helyeken célszerű foglalkozni vele. Sopron, Ászár-Neszmély, Etyek-Buda, Balatonboglár és a Mátraalja kiváló termőhelyek a számára.

A HillTop Neszmély (Ászár-Neszmély), a Nyakas Pince (Etyek-Buda) és Szőke Mátyás (Mátraalja) kínálja a legszebb borokat a fajtából.

Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: A 80-as évek közepéig csak csemegeszőlőként telepítették de, azóta kedvelt borszőlővé lépett elő. Ma termőterülete cca. 1250 ha. Ebből legnagyobb arányban a Kunság részesedik, majd Mátraalja és Balatonboglár következik.

Talajigénye: Nem igényes különösebben a talajra, lazább homokon és kötött talajokon is jól terem.

Ampelográfiai leirása: Levele viszonylag kicsi és kerekded, ötkaréjú, vékony szövetű. Fürtje közepes méretű, vállas, teljes érésben aranysárga bogyókkal. Fagyérzékeny, erőteljes zöldmunkát igényel.

irsai-szolo1.jpg

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezés nélkül


Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni min. 6 fő részére. A Borkóstoló főétkezés nélkül programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál
3 000 / fő-től Bővebben

Molnár borkóstolók a Móri Bormúzeumban


  A 200 éves múlttal rendelkező Móri Bormúzeum Étterem újra megnyitotta kapuit. Éttermünk A'la carte, melynek középpontjában természetesen a friss, ropogós Móri borok állnak. Fő profilunk a borkóstolók, borvacsorák és bortúrák szervezése. A Bormúzeum akár 150 fős csoportok fogadására is...
3 000 / fő-től Bővebben

Hudák Szőlőbirtok és Borászat kóstolója Budapesten


Hudák Mátyás borbemutatói kitűnő termőterületekről származó, magas szakmai színvonalon iskolázott tételekkel, a borász személyes vezetésével.  
5 500 / fő-től Bővebben

Hegyről a borba Molnár túra Móron


A Borházhoz érkezőket már a szüretelő kocsikkal startra készen várjuk. Az első tétel a fedélzeten kerül kóstolásra, ami egy frissítő habzóbor vagy gyöngyöző rosé. A kocsikázás után felérünk az egyik legmagasabban fekvő szőlőterületünkre a „Teraszra", ami a Vértes hegység lábánál helyezkedik el....
6 000 / fő-től Bővebben

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezéssel


Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni min. 6 fő részére. A Borkóstoló főétkezéssel programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...
6 350 / fő-től Bővebben

Nyakas Pince


Birtokunknak a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település ad otthont, amelyet nemes egyszerűséggel „Tök”-nek hívnak. A Budai borvidéki körzet szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik.
Bővebben

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet


Kedves Borbarát! Családi vállalkozásunkat, termelésünket folyamatosan a vevők igényeihez igazítjuk. Úgy gondoltam, ha a legszebb, illatos, zamatos fehérborokat a Mátrai borvidéken lehet előállítani, akkor ugyanezt a csodálatos illat és zamatvilágot a vörösboroknál is elő lehet varázsolni. Legfőbb törekvésünk, hogy a borvidék vörösborairól...
Kóstolók Bővebben

Hudák Szőlőbirtok és Borászat


Az aszófői vörösmáli műemlék pincesor egyik legrégibb, mai napig működő borospincéjét anyai ősapám, Joó Ferencz építette 1848-ban. A pince elkészülte óta nem csak a szőlő gondozásának tudománya, hanem a borkészítés alapismeretei is apáról fiúra szálltak. A felújított műemlék épület pincéjében ma vörösborokat érlelünk magyar típusú ászok...
Kóstolók Bővebben

Molnár Borház


Szőlészet 130 hektár újtelepítésű szőlőterület a varázslatosan szép, festői környezetű, Vértes-hegység lábainál. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, az erős alap, melyre bátran építhettük a móri borvidék egyik legnagyobb borászatát. Szőlőterületeink 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali- és Vénhegyi-dűlőben, valamint...
Kóstolók Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »