Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Leányka

Vissza Leányka

Leányka

Szőlő hasonnevei: Leányszőlő/Feteasca alba/Mädchentraube
Orientalis caspica fajta, valószínűleg erdélyi származású.

Borának jellemzése / Legjelentősebb magyar termelői:

  • Fő illat- és íz jegyei: Akácméz, akácvirág, mezei virágcsokor. 

Nem tartozik a divatos fajták közé: a legendás egri leánykák kora egy időre lehanyatlott. Jó évjáratban magas alkoholtartalommal, időnként jelentős maradék cukorral iskolázható. Illata florális jellegű: benne akác és mezei virágcsokor, időnként mézdinnye jelenik meg. Savai nem markánsak, ezért a szüret időpontjára fokozottan érdemes figyelni. Megfelelő hozamkorlátozás mellett bora értékes és hosszan tartó. Házasításokban is megállja a helyét.

Önállóan Gál Tibor és az Orsolya Pince kínálja. Számos termelőnk nagy jövőt lát benne, a chardonnay-hoz hasonlóan alkalmas lenne új kishordós érlelésre (?). Új telepítésekkel és a fajtának megfelelő stílus kialakításával önálló karakterű bor válhat belőle.

Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Termőterülete mindössze 980 ha körül van. Ennek zöme az Egri, Bükkaljai és Mátraaljai Borvidékeken található. Kisebb mennyiségben a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi területeken is előfordul. Termesztése kissé visszaszorulóban van, nem tartozik a divatos fajták közé.

Talajigénye: Meszes talajokon magasabb savtartalommal érik. Így Eger táján azok a fekvések kedvezők számára, ahol ezt megkapja. Csak vulkánon kissé lágyabb bort ad, a homokon termett leányka nagy minőségre nem képes, inkább házasításra alkalmas.

Ampelográfiai leirása: Levele erősen tagolt, nyílt váll- és oldal öböllel. Felülete sima és fényes. Fürtje kicsi, vállas, tömött, közepes méretű. Bogyói kicsik, gömbölyűek, teljes beérésben halvány barnás sárga színű, vékony, de rágós héjú. Viszonylag korai érésű.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Molnár borkóstolók a Móri Bormúzeumban


Borkóstolók 3-5-7 fajta borral: Korcsolya - házi pogácsa, 3 féle kézműves sajt, tanyasi sonka Krémes est - házi kenyér, házi krémek by: chef (padlizsán, tepertő, sajtkrém, szárnyasmáj-pástétom) Boros-Pöris - pörkölt galuskával és savanyúsággal Bormúzeum - sült kacsacomb, szűzérmék...
0 / fő-től Bővebben

Hegyről a borba Molnár túra Móron


Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük. A Borházhoz érkezőket már a szüretelő...
0 / fő-től Bővebben

Molnár Borház


Szőlészet 130 hektár újtelepítésű szőlőterület a varázslatosan szép, festői környezetű, Vértes-hegység lábainál. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, az erős alap, melyre bátran építhettük a móri borvidék egyik legnagyobb borászatát. Szőlőterületeink 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali- és Vénhegyi-dűlőben, valamint...
Kóstolók Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »