Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Rajnai rizling

Vissza Rajnai rizling

Rajnai rizling

Szőlő hasonnevei/eredete: Risling/Weissriesling
Occidentalis gallica

Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői:

  • Fő illat- és íz jegyei: Frissen őrölt fekete bors, menta, petróleum. 

A múlt század ötvenes éveitől a rajnai rizling dicstelen átlényegülése történt meg, amikor is az alföldi borvidékekre homokra telepítették leginkább jó fagytűrése miatt. A fajta sajátos képességeiből adódóan még ezen a tájon is képes volt értékelhető savmennyiséget produkálni. Ezzel szemben a fajtától jó körülmények között elvárható ízbeli mélységet, eleganciát és tartósságot nem mutatta. Néhány borvidékünkön, megfelelő talaj- és klimatikus adottságok mellett, értékeit is felfedezhetjük. Mivel savai csak teljes érésben finomodnak le, nyers szőlőből készült változata nem a borfogyasztók kedvence.

Gerinces savai, telt de visszafogott ízei jó évjáratban élményszámba mennek. Nem véletlen, hogy a világfajták között tartjuk számon, (Rajna, Mosel vidéke).

Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Somló, Sopron és Tokaj-Hegyalja kivételével összes borvidékünkön megtalálható. Termőterülete közel 1700 ha, melynek nagyobbik része az alföldi borvidékeken található. A termés jó része pezsgő alapborként kerül feldolgozásra.

Talajigénye: Talaj szempontjából nem mondható igényesnek, de a keményebb nyiroktalajokon, gránitmálladékos kőzeteken vagy bazalt málladékon ad értékes bort.

Ampelográfiai leirása: Kisméretű, hengeres, tömött fürtű, gömbölyű, zöldes sárga bogyókkal. Bogyói teljes érésben pontozottak. A legjobb fagytűrő fajta, rothadásra viszont érzékeny. Jó termőhelyen magas cukorgyűjtő és aszúsodik.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 3-boros kóstolóval


Szakvezetett pincelátogatás 3-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával.  Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 4 fő
2 700 / fő-től Bővebben

Dávid Borház, Egerszalók: 5 féle bor kóstolása


 5 féle bor, libazsíros kenyérrel Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2 óra Létszám: 4 főtől - 60 főig  
2 900 / fő-től Bővebben

Molnár borkóstolók a Móri Bormúzeumban


  A 200 éves múlttal rendelkező Móri Bormúzeum Étterem újra megnyitotta kapuit. Éttermünk A'la carte, melynek középpontjában természetesen a friss, ropogós Móri borok állnak. Fő profilunk a borkóstolók, borvacsorák és bortúrák szervezése. A Bormúzeum akár 150 fős csoportok fogadására is...
3 000 / fő-től Bővebben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 5-boros kóstolóval


Szakvezetett pincelátogatás 5-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 4 fő
3 600 / fő-től Bővebben

Laposa 6 boros borkóstoló Badacsonyban


A kóstoló mellé szódát, helyi sajtokat és házi pékárut kínálunk. A kóstolás során a borok készítésének részletes ismertetése, a pincészet tevékenységének és munkájának bemutatása. Létszám:  Min. 6 / Max. 35 fő
3 600 / fő-től Bővebben

Laposa 9 boros borkóstoló Badacsonyban


A kóstoló mellé szódát, helyi sajtokat és házi pékárut kínálunk. A kóstolás során a borok készítésének részletes ismertetése, a pincészet tevékenységének és munkájának bemutatása. Létszám:  Min. 6 / Max. 35 fő
4 800 / fő-től Bővebben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 7-boros kóstolóval


Szakvezetett pincelátogatás 7-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 4 fő
4 800 / fő-től Bővebben

Dávid Borház, Egerszalók: Paraszttál 5 féle borral


Paraszttál: Bacon szalonna, házi parasztmájas, mézes sonka, tepertő, disznósajt, füstölt kolbász, házilag készített savanyúságokkal, idény szerint házi primőr áruval. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2 óra Létszám: 4 főtől - 60 főig  
5 400 / fő-től Bővebben

Dávid Borház, Egerszalók: Pincepörkölt 6 féle borral


Pincepörkölt: Helyben készített, helyi alapanyagokból , utánozhatatlan íz világgal. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2-3 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig
6 000 / fő-től Bővebben

Hegyről a borba Molnár túra Móron


A Borházhoz érkezőket már a szüretelő kocsikkal startra készen várjuk. Az első tétel a fedélzeten kerül kóstolásra, ami egy frissítő habzóbor vagy gyöngyöző rosé. A kocsikázás után felérünk az egyik legmagasabban fekvő szőlőterületünkre a „Teraszra", ami a Vértes hegység lábánál helyezkedik el....
6 000 / fő-től Bővebben

Dávid Borház, Egerszalók: PRÉMIUM BORKÓSTOLÓ 7 FÉLE BORRAL


Az alábbiakban felsorolt, kemencében elkészített sültek közül bármelyik kettő kombinációja kiválasztható. Köret igény szerint: sertés hátsócsülök sertés tarja csirkecomb hízott kacsacomb, pecsenye kacsacomb A Kemence közvetlen a pince bejáratánál található, amely egy plusz élményt...
7 900 / fő-től Bővebben

Laposa Borbirtok


A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége, a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg. A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja...
Kóstolók Bővebben

Kislaki Bormanufaktúra


Kislaki bormanufaktúra: a Dél-Balatoni borműhely, ahol Légli Géza álmodja palackba, a táj kecses lankáinak lédús-, szaftos gyümölcsét... Légli Géza a bormanufaktúra borásza Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodik, 19,1 hektáros...
Bővebben

Molnár Borház


Szőlészet 130 hektár újtelepítésű szőlőterület a varázslatosan szép, festői környezetű, Vértes-hegység lábainál. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, az erős alap, melyre bátran építhettük a móri borvidék egyik legnagyobb borászatát. Szőlőterületeink 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali- és Vénhegyi-dűlőben, valamint...
Kóstolók Bővebben

Dávid Borház - Egerszalók


Egerszalók egyik nagy hagyományokkal rendelkező borászata, ahol az utóbbi időben a borkészétés és vendéglátás fiatalos lendületet kapott a szőlész-borász végzettségű Dávid, a pince tulajdonos Varga István legidősebb fia által. Megújulás, dinamikus tervek a borturizmus fejlesztése érdekében Egerszalókon, mindezekhez kifinomult borok,...
Kóstolók Bővebben

Nyakas Pince


Birtokunknak a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település ad otthont, amelyet nemes egyszerűséggel „Tök”-nek hívnak. A Budai borvidéki körzet szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik.
Bővebben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet


A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank új szőlőültetvény és pinceépület kialakításával ismét életre keltette ezt a...
Kóstolók Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »