Sárga muskotály
Vissza
Sárga muskotály
Szőlő hasonnevei/eredete: Muscat lunel /Muscat blanc/Muscat de Frontignan/Muscat blanc a petits grains
Ősi pontusi fajta a georgica csoportból.
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik.
Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat. Évről-évre a legszebb száraz, félszáraz sárga muskotályt kapjuk itt a Gróf Degenfeld és a Hétszőlő pincészetektől, Gergely Vince 2000-es évjáratú bora magas alkoholtartalma ellenére a fajta egyik legszebb képviselője. Muskotály alapbor és kizárólag muskotály aszúszemek felhasználásával eddig csak Árvay János és a Hétszőlő készített aszút. A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.
Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.
Talajigénye: Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.
Ampelográfiai leirása: Levele közepesen tagolt, zárt felső öblű, lant alakú vállöblű. Fürtje nagy, vállas és tömött, bogyói kicsik, sárgászöldek, rozsdásodók. Íze muskotályos zamatú, édeskés. Vastag de puha héjú, lédús. Magas cukorgyűjtő, jól aszúsodik.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Borkóstoló a Barta Pincében Mádon 6 fajta borral
A borkóstoló felér egy időutazással hiszen a borkóstolás helyszíne az a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A kúria valószínűleg a 16-17 században épült és az 1700-as évek elejére érte el mai...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezés nélkül
Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni min. 10 fő részére. A Borkóstoló főétkezés nélkül programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezéssel
Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni. Minimum létszám: 10 fő A Borkóstoló főétkezéssel programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...

Holdvölgy kóstoló: Tavaszi-Nyári borsor
Tavaszi-Nyári borsor – 5 bor – 1,5 órás pincelátogatással Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal...

6 bor kóstolása pincesétával
- négy birtokbor és két dűlőszelektált tétel kóstolása - időtartama: kb. 1,5 óra A programokhoz felszolgálunk frissen sült pogácsát és sajtot, továbbá savas és mentes vizet. Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott...

Tokajicum borkóstoló (6 boros)
Program időtartama: 1,5-2 óra. Létszám: Min. 10 / Max. 40 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük....

7 bor kóstolása pincesétával
- három birtokbor, három dűlőszelektált tétel és egy prémium bor kóstolása - időtartama: kb. 2 óra A programokhoz felszolgálunk frissen sült pogácsát és sajtot, továbbá savas és mentes vizet. Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a...

Édes élmények - családias hangulatú borkóstoló Tokajban
A halhatatlan magyar – családias hangulatú borkóstoló Tokajban. Hatboros borkóstoló a Kései Pincze szőlőbirtokán, Tokaj városában, a fehér borok szerelmeseinek. A pincét Szabó István kézműves borász vezeti, aki a minőséget és az egyediséget tartja szem előtt évről-évre. Ez a borkóstoló...

8 kiemelt bor kóstolása pincesétával
- két birtokbor, három dűlőszelektált tétel és három prémium bor kóstolása olyan ritkaságokkal, amelyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók - időtartama: kb. 2 óra Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott...

Holdvölgy kóstoló: Exkluzív borsor
Exkluzív borsor – 7 bor – 2 órás pincelátogatással Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
Kedves Borbarát! Családi vállalkozásunkat, termelésünket folyamatosan a vevők igényeihez igazítjuk. Úgy gondoltam, ha a legszebb, illatos, zamatos fehérborokat a Mátrai borvidéken lehet előállítani, akkor ugyanezt a csodálatos illat és zamatvilágot a vörösboroknál is elő lehet varázsolni. Legfőbb törekvésünk, hogy a borvidék vörösborairól...

Ludányi Pince
A Ludányi Pince 1995 óta működő borászati vállalkozás Gyöngyöstarjánban. Célunk a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával egyedi stílusú, magas minőségű borok készítése.

Tokajicum Borház Kft.
A tradíció és a modern korok találkozása...A legenda tovább él... Tokaj-Hegyalján az aszútermelés és aszúkészítés évszázadok óta változatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír. A hagyományokat tiszteletben tartva, de a kor kihívásainak eleget téve jött létre a Tokajicum Borház, melynek célja, hogy a több generációs tudást fiatalos lendülettel...

Barta Pince
Az Öreg Király dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag is található ebben a dűlőben. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő található. A...

Kései Pincze
A Tokaj-hegyaljai Borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta, mely számos, egyedülálló értéket rejt magában. Célunk, hogy olyan egyedi, minőségi borokat készítsünk - természetes eljárással -, mely méltó e történelmi borvidékhez, értékeihez. A szőlő művelése, feldolgozása és a bor készítése kézműves, melynek során a szeretet, az...

Holdvölgy Pincészet
BIRTOKLEÍRÁS A HOLDVÖLGY birtok egy kis parcellából született, melyet a tulajdonos édesanyja ajándékozott annak idején férjének születésnapi ajándék gyanánt. A tulajdonost édesanyja bízta meg, hogy édesapja szülőhelyén, a Tokaji Borvidéken kutasson fel új szőlőterületeket. A keresés során a vidék egyedisége és a benne rejlő...

Figula Pincészet
A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Balaton-régióban. A jelenleg 30 hektáros birtokon szigorú hozamkorlátozással, a korszerű és tradicionális borászati eljárások ötvözésével készítjük borainkat, amelyeket a kiemelt hazai és nemzetközi gasztronómiában értékesítünk.