Tramini
Vissza
Tramini
Szőlő hasonnevei/eredete: Piros Tramini, Fűszeres Tramini /Gewürztraminer/Savagnin rosé
Occidentalis gallica
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői:
- Fő illat- és íz jegyei:Tearózsa, ibolya, majoránna, bazsalikom.
A szürkebaráthoz hasonlóan a tramini is kedvelt szőlőfajtája a magyar borvidékeknek. Mint illatos fajta, az utóbbi években termesztése kissé háttérbe szorult. Mindíg maradnak azért tramini-hívők, akik évről évre megkeresik kedvenc boraikat. Azokon a talajokon, ahol a szőlő magasabb savtartalommal szüretelhető, rendre élénkebb, kiegyensúlyozottabb bort ad. Nem véletlen tehát, hogy Somló vagy a Balatonfelvidék vulkáni talaján nem a parfűmös, hanem sokkal inkább egy olajosan sima struktúrájú, húsos, alkohol gazdag bort kaphatunk tőle. A tearózsa illatát – változó mértékben ugyan, de- minden borvidéken megtaláljuk. Fahordós érleléssel évekig élvezetes maradhat, de a könnyedebb, csak acélban érett stílus sem áll messze tőle. Azokban az évjáratokban, amikor a szőlők magasabb cukorfokkal és alacsonyabb savakkal érnek be, eltarthatósága nem mindenhol garantált.
Magyarország legszebb tramini borait Bussay László (Balatonmelléke), Györgykovács Imre (Somló) készítik.
Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Tokaj-Hegyalját leszámitva mindegyik borvidékünkön termesztett fajta, de az Alföldön ritkábban fordul elő. Teljes termőterülete mintegy 760 ha.
Talajigénye: Az agyagos, löszös talajokat kedveli. Vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik. Ez csak előnyére válik a fajtának.
Ampelográfiai leirása: Kicsi, formátlan, néha vállas tömött fürtű. Fürtkocsánya rövid, így a fürt szinte rajta ül a vesszőn. Bogyói kicsik, világos húspiros színűek, gyakran szürkés árnyalással.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Molnár borkóstolók a Móri Bormúzeumban
Borkóstolók 3-5-7 fajta borral: Korcsolya - házi pogácsa, 3 féle kézműves sajt, tanyasi sonka Krémes est - házi kenyér, házi krémek by: chef (padlizsán, tepertő, sajtkrém, szárnyasmáj-pástétom) Boros-Pöris - pörkölt galuskával és savanyúsággal Bormúzeum - sült kacsacomb, szűzérmék...

Vezetett borkóstoló a teraszon, Petrányi Pince-Csopak
Kinek ajánljuk? – Nagyobb baráti csapatok részére, akiknek az ideje ki van számolva és szívesebben maradnak együtt ebéd/vacsora közben (ebben a programban nincs benne sem a területbejárás, sem a pincetúra). Időtartam: 1 óra Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 3-boros kóstolóval
Szakvezetett pincelátogatás 3-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 5-boros kóstolóval
Szakvezetett pincelátogatás 5-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható,...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 7-boros kóstolóval
Szakvezetett pincelátogatás 7-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel...

Aperitif-kóstoló a teraszon, Petrányi Pince-Csopak
Kinek ajánljuk? – Fiatalabb baráti csapatok részére, akiknek az ideje rövidebb és csak a vacsora/ebéd előtt szeretnének ráhangolódni a borteraszunkra és a Csopaki borokra néhány tételen keresztül (ebben a programban nincs benne sem a területbejárás, sem a pincetúra, sem a játék). Időtartam:...

Pincetúrás kóstoló, Petrányi Pince-Csopak
Kinek ajánljuk? – Nagyobb csapatok részére, akik szakmailag is érdeklődnek borkészítési filozófiánk rejtelmei iránt. Szeretnék átélni egy látványos pincetúra és egy részletes területbemutatás izgalmát is. Időtartam: 1.5-2 óra Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük...

Hegyről a borba Molnár túra Móron
Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük. A Borházhoz érkezőket már a szüretelő...

Petrányi Pince - C s o p a k
2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmunk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második" Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek,...

Molnár Borház
Szőlészet 130 hektár újtelepítésű szőlőterület a varázslatosan szép, festői környezetű, Vértes-hegység lábainál. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, az erős alap, melyre bátran építhettük a móri borvidék egyik legnagyobb borászatát. Szőlőterületeink 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali- és Vénhegyi-dűlőben, valamint...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet
A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank új szőlőültetvény és pinceépület kialakításával ismét életre keltette ezt a...