Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Tudástár

Vissza Borkóstolás alapfokon

Borkóstolás alapfokon

Ezt az oldalt a borral ismerkedő, kezdő kóstolóknak hoztuk létre, hogy néhány praktikus tanáccsal segítsük a bor értő fogyasztását. A borkóstolás kultúrája szerencsére az utóbbi években egyre szélesebb körben terjed, és Magyarországon nagyon sokféle, kiváló minőségű bor közül válogathatunk, érdemes minél értőbb figyelemmel fordulni feléjük.

A bor sokféle arcú ital. Színe alapján megkülönböztetünk vörös-, fehér- és rozéborokat. A bor jellegét alapvetően az a szőlőfajta határozza meg, amelyből készült. Gyakran a szőlőfajták előnyös tulajdonságait összehangolva a különböző szőlőfajtából készült borokat elegyítik, szaknyelven házasítják.

borfajtak4.jpg

A bor ízét befolyásolja az is, hogy mennyire magas a cukortartalma. Ettől függően lehet egy bor száraz, félszáraz, félédes vagy édes. A cukor mellett a bornak nagyon fontos jellemzői a különböző savak. A legjellemzőbbek a borkősav, almasav, citromsav, amelyek az élesebb, savanykásabb ízért felelősek, míg a csersav főleg a vörösborokat jellemzi és a fanyar, nyelvösszehúzó ízt okozza (hasonlóan az erős fekete teához). A borban nagyon sok vitamin és ásványi anyag található. A bor tartalmasságát összefoglalóan extrakt-tartalomnak nevezik (szárazanyag-tartalom).

A fenti tartalmak jelenlétét és arányait nagyban befolyásolja, hogy a szőlő hol, melyik borvidéken, azaz milyen talajon terem és az adott területen milyen az átlaghőmérséklet, az éves csapadékmennyiség, illetve mekkora a napsütéses órák száma. A bor jegyei – ugyanaz a szőlőfajta, ugyanarról a területről is – változnak évről évre, hiszen az időjárás is mindig más, ezért lehet nagy szerepe annak, hogy a palackunkban milyen évjáratú bor vár kóstolásra.

terroir.jpg

Talán meglepő, de az sem mindegy az íz szempontjából, hogy milyen technológiával készül a szőlőből a bor, illetve hogyan, milyen körülmények között érlelik, tárolják. A legfontosabb különbség, hogy levegőtől elzárva, fém- vagy speciális műanyagtartályokban történik-e az erjesztés, tárolás (reduktív technológia, ami a frissebb, illatosabb ízeknek kedvez),

aceltartaly.jpg

vagy hagyományos feldolgozással, és fahordókban van-e a bor a palackozásig (oxidatív technológia, amely a tartalmasabb, testesebb borokhoz ideális). Utóbbi esetében különleges ízt kölcsönöz az új hordó a bornak, illetve a különleges formájú és pörkölésű francia eredetű barrique hordó jellegzetes vaníliás zamatot ad a benne tárolt boroknak.

fahordok1.jpg

Az, hogy kinek milyen szőlőfajtából készült bor ízlik, csupán ízlés kérdése. Nem érdemes ízlésekről vitatkozni, hiszen minden borfajtának megvan a maga helye, szerepe és ideje. Mást kívánunk hidegben, melegben, más-más ízre vágyunk a különböző ételek mellé, mást egy kártyázáshoz, baráti beszélgetéshez, romantikus estéhez vagy ünnepi alkalomhoz.

A legfontosabb, hogy legyünk nyitottak, próbálgassunk, keressük meg, hogy melyik borban mi tetszik, milyen illatokat, ízeket vélünk felismerni.

Forrás: Borkóstolás alapfokon - Egy tananyag a borkóstolás alapjairól

 

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »