Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Tudástár

Vissza Fogalomtár

Fogalomtár

Ha nem találsz egy fogalmat, amit keresel, akkor egyszerűen nyiss a böngésződben egy új fület vagy ablakot és írd be a keresőbe. Biztosan számos találatot kapsz majd. Mélyülj el a borkóstolás rejtelmeiben, megéri!

 • alkohol: A borok alkoholtartalma általában 8,5-14% között mozog. De vannak ennél alacsonyabb és magasabb alkoholtartalmú borok is. A borban jellemzően etil-alkohol található. A direkttermő szőlők bora (otelló, noah, izabella, stb.) azonban egészségre káros metil-alkoholt tartalmaz, így forgalomba nem kerülhetnek.
 • almasav: (C4H6O5) savanykás ízű, szerves dikarbonsav, ami számos savanyú ételben megtalálható. Színtelen kristályokat alkot. Higroszkópos vegyület. Jól oldódik vízben és alkoholban. Az almasav okozhatja a szőlő savanyúságát is, de a gyümölcs érése során az almasavtartalom csökken.
 • asztali bor: Asztali bornak nevezhető az osztályba sorolt és megyei fajtalistában szereplő borszőlőfajtákból származó, legalább 13 tömegszázalék természetes eredetű (szőlőből származó) cukrot tartalmazó ital. Minimálisan 9% a tényleges alkoholtartalma. Az asztali borok többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali vörös, Asztali fehér, Kadét fehér, Lőrinc barát bora, Koccintós.
 • aszúbor: Az aszúbor egy természetes csemegeborfajta, amelyet a világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező nemes édes boraként tartanak számon. Az aszúbort aszúsodott vagy nemesen rothadt szőlőbogyókból állítják elő. Kedvező időjárás esetén a túlérett szőlőszemek héja berepedezik és megtelepszik rajtuk a nemes rothadást előidéző gombafajta a botrytis cinerea. Szüret idején, a furmint és hárslevelű szőlőfürtök aszúsodott szemeit kádakba gyűjtik és erre az aszútésztára bort öntenek, áztatják, majd kipréselik. A bogyók préselése után a legalább 25 cukorfokos mustból szeszes erjedés során nyerik a bort. A kinyert nedűnek literenként tartalmaznia kell legalább 30 g természetes szőlő és gyümölcscukrot, valamint 22 g cukormentes vonadékanyagot (extrakt) és valamelyik szőlőfajtára vagy borvidékre jellemző illatot, és zamatanyagot.
 • barrique vagy barrikolt bor:  speciális, kissé torpedó formájú, különleges pörkölésű  tölgyfahordóban érlelt bor. Többnyire nagytestű boroknál alkalmazzák egy egyedi íz- és illatvilág eléréséhez.
 • bor: A magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. A más gyümölcsökből, de ugyancsak erjesztéssel, és cukor (szacharóz) hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor egyféle gyümölcsből készülő borital, amelyeknek nevében a gyümölcsöt is megnevezik. pl.: almabor, málnabor, meggybor, ribizlibor stb. A gyümölcsbor csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lesz.
 • borkősav: ( tartaric acid) (régebben szőlősavnak is hívták) szerves sav, szobahőmérsékleten és atmoszférikus nyomáson fehér kristályokat alkot. A dikarbonsavak közé tartozik, a molekulája emellett két hidroxilcsoportot is tartalmaz. A borostyánkősav dihidroxiszármazékának tekinthető. Savmaradékának neve tartarát(régebben uvát). Sokféle növényben előfordul, különösen a szőlőben és a tamarinduszban (Tamarindus indica), továbbá egyike a borokban megtalálható legfontosabb savaknak. Élelmiszer-adalékként is használják mint savanyúságot szabályozó szert és antioxidánst.
 • bortörvény: A borkészítésével, ellenőrzésével, árusítással kapcsolatos törvény, amelyhez számos minisztériumi rendelet kapcsolódik. A bor készítés Magyarországon nagyon szigorúan szabályozott, a bor rontását, hamisítását, nem engedélyezett anyagokkal való “javítását” szigorúan büntetik.
 • citromsav: (oxi-trikarbalilsav) három bázisú szerves sav. Képlete: C3H4(OH)(COOH)3 vagy C6H8O7. A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.
 • cukortartalom (maradékcukor): A mustban lévő cukor az élesztőgombák hatására alakul át alkohollá. Az erjedés sohasem tökéletes, ezért valamennyi cukor mindig visszamarad a borban. Ha sok, akkor édes a bor, ha kevés, akkor száraz. A maradék cukor mennyisége, a bor édessége az erjesztéssel befolyásolható.
 • csersav vagy tannin: A szőlő héjában, a fürt kocsányában és a szőlőmagban lévő vegyület. Jellegzetesen fanyar ízt ad a bornak. A kékszőlő héjon áztatása és erjesztése miatt sokkal nagyobb mértékben kerül be vörösborba, mint a fehérbe. A vörösbor készítésekor a kékszőlőből bogyózással eltávolítják a kocsányt, hogy ezzel is csökkentsék a bor csersavtartalmát. Alapvetően befolyásolja a bor ízét.
 • dekantálás: a bor szellőztetése a fogyasztás előtt, jellemzően a palackból egy másik kitöltő edénybe való áttöltés segítségével.
 • dugó: a boros palack lezárására szolgáló parafából vagy szilikonból készülő borászati eszköz.
 • eszencia: az aszúsodott szőlőszemeknek a szüreti kádból, saját súlyától kipréselődött színmustja.
 • extrakt: A bor szárazanyag-tartalma, mely mérhető cukorral vagy cukor nélkül. Íz tekintetében ez a bor fontos jellemzője. A magas extrakttartalmú borokat többnyire testesség, teltség és ízgazdagság jellemzi.
 • édes bor: >45 g/l a bor cukortartalma.
 • évjárat: a szőlő termésének az éve.
 • fehér bor: fehér szőlőből készül, a halványtól a sűrűnek tetsző aranyló-méz árnyalatig terjedő színárnyalatú bor.
 • félédes bor: 12-45 g/l a bor cukortartalma.
 • félszáraz bor: 4-12 g/l – A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
 • filoxéra vagy szőlő-filoxéra(Viteus vitifoliae) a törpetetvek családjába tartozó rovarfaj. Az amerikai kontinensről származó állati kártevő, szőlőgyökér-tetű.
 • fordítás: a kipréselt aszútésztára felöntött meghatározott termőhelyről származó mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a forgalombahozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal rendelkezik.
 • fröccs: a bor és szódavíz elegye. A különböző arányú keverésnek eltérő fantázia nevei vannak. (bor:szóda) kisfröccs (1:1), nagyfröccs (2:1), házmester (3:2), hosszúlépés (1:2) stb.
 • glicerin: A cukor erjedése során keletkező szerves vegyület. A bor „testességét” befolyásolja. Mennél magasabb a glicerin tartalom, annál testesebb a bor. Ad továbbá egy saját édesség-érzetet is, mely független a bor cukortartalmától, ez a glicerinédesség.
 • házasítás (cuvée): A borok házasítása nem egyéb, mint különbözô borok szakszerű keverése. Ezzel lehet javítani bizonyos hiányokat (sav, alkohol, test, zamat).
 • hordó: Jó minőségű bortároló fahordók kizárólag tölgyfából készülnek. Nagyon fontos, hogy egészségesek, tiszták legyenek, ép nyílásokkal rendelkezzenek, és megfelelő erősségű abroncsok tartsák össze.
 • jégbor: fagyott szőlőből készült, jellemzően nagyon édes desszertbor
 • kéntartalom: A bor színének stabilizálására, az íz- és zamatanyagok megőrzésére használt anyag a kén. Túlzott mértékű alkalmazása szúrós szagot ad a palack felnyitásakor, és fejfájást okozhat.
 • késői szüret: Ha a szőlőt nem a szokásos szüreti időszakban (szeptember – október), hanem néhány héttel, hónappal később szedik le, a töppedt szemek magas cukortartalma miatt természetes édes bort lehet belőle készíteni. Késői szüretek jelenthetik az édes borok új, fiatalos irányát.
 • lecsengés: A korty lenyelése idején szánkban tapasztalható, lassan halványuló benyomások összessége.
 • lőre vagy csiger: a borhoz hasonló, rosszabb minőségű ital, amely úgy készül, hogy a törkölyt (a szőlőfürtök kipréselése után visszamaradt szilárd szár, héj és mag részeket) leöntik vízzel, majd néhány óra múlva ismét újra kisajtolják, cukrozzák és az így nyert levet kierjesztik. Ha a kisajtolt léhez annyi cukrot adunk, hogy a cukortartalma erjedés előtt 18% körül legyen, akkor már nem lőrét, hanem törkölybort kapunk. Lőrének hívják gyakran a rossz minőségű, vacak bort.
 • maceráció: A maceráció során történik meg az antocianin- és tanninvegyületek kioldása-kialakulása, ami a vörösbor lényegét jelenti. Létezik egy sajátos vörösbor-macerációs technika is, a szénsavas, melynél nem bogyózzák-zúzzák a fürtöket, mint rendesen, hanem az ép fürtöket az erjesztőtartályba döntik, majd az egészet szénsavval töltik fel. A dolog értelme, hogy a bogyón belül beinduló erjedést követően a hagyományosnál gyümölcsösebb bort kapunk. Ez a Beaujolais borok készítésének egyedi technológiája.
 • Magyarország borvidékei: 22 borvidék található Magyarországon, 5 nagy borrégióba sorolva.
  1. Észak-Dunántúl borrégió borvidékei (Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Móri borvidék, Pannonhalma–Sokoróaljai borvidék, Soproni borvidék)
  2. Balaton borrégió borvidékei (Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonmelléki borvidék (Zalai), Somlói borvidék)
  3. Pannon borrégió borvidékei (Pécsi borvidék /Mecsekalja/, Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villány–Siklósi borvidék, Alföld (Duna) borrégió borvidékei, Csongrádi borvidék, Hajós–Bajai borvidék, Kunsági borvidék)
  4. Észak-Magyarország borrégió borvidékei (Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék)
  5. Tokaj borrégió (Tokaj-hegyaljai borvidék)
 • máslás: a szamorodni, vagy az aszú seprőjére felöntött mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal rendelkezik és a forgalombahozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelték
 • meghatározott termőhelyről származó minőségi bor: A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a szőlőtermés legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell felelnie az elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén.
 • óbor: megkülönböztetésül az újbortól, az a bor, mely már a kellő pincekezelésben részesülvén, egészen v. legalább részben kifejlődött, törésmentes és palackozható.
 • pezsgő: a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Az alapborokat (cuvée) úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak.
 • rozé bor: kékszőlőből készülő bor, ha a mustot egyáltalán nem, vagy csak rövidebb ideig hagyják a ledarált szőlőn (4-24 óra), mint a vörösbor vagy a siller esetében. A rózsaszín vagy rózsás különböző árnyalatai jellemzik.
 • savgerinc: A bor gerincét, tartását a savak adják. A borban található savak, fokozatosan leépülnek. Egy fiatal bor élénk, egy érett bor kerek, egy öregedő bor lapos savakkal rendelkezik. A savakat nyelvünk két oldalán, hosszában érzékeljük.
 • seprő: az erjedő mustból kiváló és a hordó vagy a tartály aljára leülepedő anyag, amelyet nagyrészt az elhalt élesztősejtek és rostanyagok alkotnak. Számos íz és illatanyagot tartalmaz, ezért gyakran főznek belőle pálinkát.
 • siller (kastélyos bor): Több száz éves múltra tekint vissza, amikor vegyes szüreteléssel szedték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket is. A mai bortörvény már tiltja ezt a megoldást, siller bor csakis kékszőlőből készülhet, ezért ízében ma már nem találhatunk fehérbor zamatot. A rozé bornál tovább tovább áztatják a héjon (2-5 nap), ezért több szín és cserzőanyagot tartalmaz. A siller bor magyar és német sajátosság.
 • sommelier: (magyarul borpohárnok), az éttermek bor, párlat, szivar beszerzésével és eladásával foglalkozó szakember.
 • szamorodni: A tokaji szamorodni a Tokaji borvidék területén termett, a nemesen rothadt, tőkén aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával állítják elő. Legalább 21 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség. A forgalomba hozatal előtt legalább két évig fahordóban érlelik. Tényleges alkoholtartalma 12%. Száraz és édes szamorodni is létezik.
 • száraz bor:
 • széndioxid tartalom: must erjedése közben szén-dioxid termelődik, majd a további érés és a fejtés közben elillan a borból. Gyöngyoző borokban (15 °C-on) 3.1 – 7.1(g/l), pezsgő és más habzó borokban a szén-dioxid tartalom (15 °C-on) 7,1-10,6 (g/l). A szénsavas borokban az erjedés során keletkező CO2-t megőrzik vagy visszajuttatják a borba. Megengedett az ásványi eredetű szén-dioxid mesterséges adagolása is.
 • tájbor: Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik. Teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készül. A tájborok az asztali kategória legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között: Alföldi kékfrankos, Duna melléki kékfrankos, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.
 • templomablak (korona): A pohárban megmozgatott bor először vékony rétegben a pohár falához tapad, majd vékony csíkokban, íveket képezve lecsorog. Többek szerint gótikus ablaksorokra emlékeztető nyomot hagy.
 • testes bor: A vékony bor ellentéte, a borra jellemző a magas extrakt-tartalom, kellemes alkohol- és savtartalom. Az ilyen borokat szokás erőteljes boroknak is nevezni. Az extrakt tartalom tulajdonképpen nem jelent mást, mint a bor szárazanyag mennyiségét. Ezt akkor tudjuk vizsgálni, mikor elpárologtatjuk a bort vagy mustot, és a visszamaradó anyag a szárazanyag-tartalom.
 • tokaji borkülönlegesség:A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A Tokaji borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok:
  1. meghatározott termőhelyről származó minőségi borok
  2. meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek
 • törköly: a szőlőfürtök kipréselése után visszamaradt szilárd szár, héj és mag részeket hívják így. Gyakran pálinkát főzetnek belőle.
 • utóíz: A lecsengés során tapasztalhatjuk. Ez a bor lenyelése után a szájban megmaradó íz, amelyet egy késői illatérzés is kísérhet. Tartóssága fontos értékmérő.
 • újbor: A kierjedt bor a következő szüretig újbornak számít. A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek. Az újbor az erjesztés után “nulla érleléssel” egyből a palackba kerül.
 • üres bor: Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot, alkoholt tartalmazó jellegtelen bor.
 • válogatás (pl. dűlő szelektált): Csak egy meghatározott fekvésből, egyetlen dűlőből származó bor. (Egy dűlő nagysága változhat 1 hektártól akár 100 hektárig.)
 • védett eredetű bor: Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad. Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett eredetű bornak számítanak a tokaji borkülönlegességek, az egri borvidéken a Debrői hárslevelű és az Egri bikavér, a Kunsági borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói furmint, a Hárslevelű, a Juhfark és az Olaszrizling.
 • vékony bor: Kevés vonadékanyagot, beltartalmi értéket (elsősorban extrakt) tartalmazó bor.
 • vörös bor: Kékszőlőből készült bor, ha a must sokáig a ledarált, kipréselt szőlőszemeken marad. A vöröstől a mélybordóig terjedő színárnyalatok jellemzik.

Forrás: Borkóstolás alapfokon - Egy tananyag a borkóstolás alapjairól

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »