Borászat
Vissza
Petrányi Pince - C s o p a k
Borvidék: Balatonfüred-Csopaki borvidék2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmunk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második" Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.
Már a régiek felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé alacsonyabb fekvésben az Olaszrizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.
A Petrányi Pince területein a kitűnő táptalaj jellegzetességét a fillit-pala adja, melyben idősebb vulkáni kőzetek is találhatóak, felsőbb rétegekben pedig karbonát kőzeteket találunk, így adva meg a kitűnő talajkombináció elegyét, melyből boraik finoman összetett, harmonikus savtartalmát nyerik.
A csopaki táj éghajlatára leginkább a mediterrán szó illik, mivel a nyári forróságot víztömegéből eredő páratartalmával jól csökkenti a Balaton közelsége, de ugyanez a hatás megvédi szőlőinket az erősebb fagyoktól is.A víztükörrel is felerősített sok napos óra alapvetően befolyásolják a szőlők érését.
A Petrányi Pince szőlőnevelő és borkészítő gondolkodása mindig a terroir adta lehetőségekből indul ki, ehhez tesz kitűnő szolgálatot a 4,5 ha saját ültetvény, valamint néhány együttműködő szomszéd gazda, akiktől a pince mintegy 2 ha területről vásárol fel szőlőt.
A visszafogott terhelés, a kellő termésválogatás, az igény szerinti óvatos napoztató levelezés sok kézi munkával jár ugyan, de a növény meghálálja. Megvédjük és segítjük a szőlőt, hogy a szürethez megérkezve legjobb formáját hozza.
A Petrányi Pince borok Kézműves borok. Ugyanúgy, mint a szőlőben kézműves módon dolgoznak a pincében is. Minden egyes borfajtára külön figyelnek, nem siettetik a bor fejlődését külön technológiai beavatkozásokkal. Kivárják az idejét a fejtéseknek, igény szerint iskolázzák minden borukat. Míg több borukat alaposan kiérlelik, addig az üde fajtáknál fő cél a könnyed, vidám, még a szőlőre emlékeztető illatok és zamatok megőrzése. Évről-évre igyekszenek többet tanulni a körülöttük változóban levő természettől, hogy jó válaszokat adjanak az új időjárás kihívásaira és boraik még szebbek legyenek.
Szőlőtermelő és borkészítési munkájuk őrzi Csopak XX. századi múltjának fehérboros tradícióit. Ugyan akkor bátran nyitnak a mediterrán terroir adta vörösboros lehetőségek felé, ahogy XIX. századi őseink is tették, amikor e területen még több kékszőlő termett, mint fehér.
Érlelésre kisméretű magyar és francia hordókat használnak. A magyar hordókat azzal a céggel készíttették, amelyik a néhány év előtti hordóversenyen az első 12 helyezésből hármat megszerezve, abszolút győztes lett. A zempléni tölgyből készült, több évig napon, esőn, szélben, fagyban érlelt dongájú hordók méltó közreműködők a szépen érlelt illatok és zamatok kialakulásában. A kisméretű ászokhordós érlelést követően értékelnekk minden bort, majd a kiválasztott tételeket összefejtve érlelik egybe őket. Ez a módi különösen a több borfajtából készített cuvée-nél nagyon fontos.
Boraik már több neves versenyen megmérettek, köztük Nemzetközi borversenyeken is. Csopaki Rizlingük az I. Nemzetközi Olasz Rizling versenyen első helyezést ért el. A Merlot-Kékfrankos Cuvée az olasz, osztrák, szlovén és magyar borok között magas pontszámmal nyert aranyat. Legfőbb termékeik a minőségi fehérborok, ezek közül is a Csopaki Tramini, az Olasz Rizling és a 2009-es évben Csopak Év Bora címet nyert Sárga Muskotály. Kínálatukban szerepelnek vörösborok, melyek között a Merlot-Kékfrankos Cuvée, valamint a Cabernet Sauvignon is megtalálható.
A Petrányi Pince legalább akkora szeretettel ajánlja nedűiket, amekkora szeretettel, kitartással, odafigyeléssel készítették Önöknek. Bízunk benne, hogy megízlelésük után Önök is tapasztalni fogják a Csopaki borok egyedülálló ízvilágát!
Írja le véleményét!
Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!

Pincetúrás kóstoló, Petrányi Pince-Csopak
Kinek ajánljuk? – Nagyobb csapatok részére, akik szakmailag is érdeklődnek borkészítési filozófiánk rejtelmei iránt. Szeretnék átélni egy látványos pincetúra és egy részletes területbemutatás izgalmát is. Időtartam: 1.5-2 óra Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük...

Vezetett borkóstoló a teraszon, Petrányi Pince-Csopak
Kinek ajánljuk? – Nagyobb baráti csapatok részére, akiknek az ideje ki van számolva és szívesebben maradnak együtt ebéd/vacsora közben (ebben a programban nincs benne sem a területbejárás, sem a pincetúra). Időtartam: 1 óra Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük...

Aperitif-kóstoló a teraszon, Petrányi Pince-Csopak
Kinek ajánljuk? – Fiatalabb baráti csapatok részére, akiknek az ideje rövidebb és csak a vacsora/ebéd előtt szeretnének ráhangolódni a borteraszunkra és a Csopaki borokra néhány tételen keresztül (ebben a programban nincs benne sem a területbejárás, sem a pincetúra, sem a játék). Időtartam:...
Még nincs egyetlen vélemény sem.