Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Borkóstoló

Vissza Borkóstoló a Barta Pincében Mádon 6 fajta borral

Borkóstoló a Barta Pincében Mádon 6 fajta borral

A borkóstoló felér egy időutazással hiszen a borkóstolás helyszíne az a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A kúria valószínűleg a 16-17 században épült és az 1700-as évek elejére érte el mai formáját, mely Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhető.

Jó idő esetén dűlőkirándulás a Király tetejére, borkóstoló a hegyen levő szaletliben!

Minimum/maximum létszám: 10/20 fő

Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük.

Borfajták: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Kövér szőlő
Érdeklődési űrlap
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez* (Adatvédelem)

A pince, amely a házzal egyidős lehet részben sziklába vájt, világos színű kváderkövekkel boltozott. Több ponton elágazik, így a két főágat összekötő ággal H alakot formáz, ezeken kívül van még két mellékág.

A borkóstoló helyiség:

Ez a helyiség az alsó szint legkülönlegesebb része. A padlótól a plafonig kirakott, középpilléres boltívek rusztikus hangulatot árasztanak. A kőből épült tartóoszlopok nem csak statikai szempontoknak felelnek meg, hanem szervesen hozzájárulnak a helyiség hangulatának megteremtéséhez. Így a terem méltó párja az itt kóstolható kiváló boroknak.

Írja le véleményét!

Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!

       E-mail cím nem lesz látható a weboldalon!
Véleményét mentettük. Köszönjük!

Még nincs egyetlen vélemény sem.

Barta Pince

Az Öreg Király dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag is található ebben a dűlőben. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő található. A terület csaknem fele 1,4x0,8 m ill. 1x1 térállású gyalogművelésű (ami csak kézzel művelhető), míg a másik fele 1,8x1 m-es térállású alacsony kordonos művelésű ültetvény. A hektáronkénti tőkeszám igen váltakozó 10.000 és 5800 db/ha. Gyomirtók, felszívódó szerek használatát teljesen mellőzzük, hagyományos módon műveljük a szőlőt.

A borászat központja a jelenleg felújítás alatt álló mádi Rákóczi-Aspremont kúria. Történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. Eredetileg valószínűleg a 16-17 században épült, ekkor még egy egyszintes, egyszerűbb gazdasági épületként funkcionált. Fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül főúri kúriává nőtte ki magát és barokk stílusjegyeket kapott. Az épület több felújításon esett át, mire az 1700-as évek elejére elérte mai formáját, mely Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhető. A házat írásban először az 1755 évi vagyon összeírásban említik, e szerint már elnyerte végleges formáját. Ezután a kúria egyenes ágon öröklődött és mindvégig megtartotta főúri lakási funkcióját. A ház ősi korának megfelelően méteres vastagságú kőfalakból áll, ám a barokk stílus is visszaköszön a falba vájt kályhafülkék, a különleges módon lerakott parketta, a falfestmények, stukkók képében. Ezek érdekes kontrasztot alkotnak a rusztikus elemekkel.

A pince és a pinceház:
A pinceház az egyetlen olyan része a háznak, amit szinte teljesen újjá kellett építeni, ma itt található a feldolgozó helyiség is. Ezen keresztül juthatunk le a pincébe, amely a házzal egyidős lehet. A pince részben sziklába vájt, világos színű kváderkövekkel boltozott. Több ponton elágazik, így a két főágat összekötő ággal H alakot formáz, ezeken kívül van még két mellékág.

A kóstoló helyiség:
Ez a helyiség az alsó szint legkülönlegesebb része. A padlótól a plafonig kirakott, középpilléres boltívek rusztikus hangulatot árasztanak. A kőből épült tartóoszlopok nem csak statikai szempontoknak felelnek meg, hanem szervesen hozzájárulnak a helyiség hangulatának megteremtéséhez. Így a terem méltó párja az itt kóstolható kiváló boroknak.

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »