Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Borkóstoló

Vissza Hajósi Schön Pince 3-as kóstolója

Hajósi Schön Pince 3-as kóstolója

3 fajta bor kóstolása + kelt kifli vagy pogácsa (Kövidinka, Hel’ó Kitti, Cabernet Franc)

Időtartam: 45 perc

Időpontok: H-K-SZ-CS-P: 18:00-22:00; SZO-V: 08:00-20:00

Minimálisan foglalható létszám: 10 fő

Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük.

schon-pince.JPG

 

Borfajták: Cabernet franc, Kékfrankos, Kövidinka
Érdeklődési űrlap
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez* (Adatvédelem)

Borász által vezetett kóstoló, pincelátogatás egy több mint 150 éves alsópincében, ahol megcsodálhatják a még ma is álló boltozatlan löszpincét. A kóstoló során megismerkedhetnek az ősink által ránk hagyott értékekkel és az írásos emlékekből maradt tréfás történetekkel, továbbá a borász által választott technológiákkal.

A kóstoló során bemutatjuk a hagyományőrző Kövidinkátnkat, melynek borát felmenőink oly jó kedvel fogyasztottak, továbbá mutatunk a mai igényeknek megfelelő reduktív kékfrankos rozét is, mely a Hel’ó Kitti nevet visel. A jelenlegi érdekességünk a reduktívan készített Cabernet Franc sillerbor, mely illatos, friss és gyümölcsös.

Írja le véleményét!

Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!

       E-mail cím nem lesz látható a weboldalon!
Véleményét mentettük. Köszönjük!

Még nincs egyetlen vélemény sem.

Schön Pince Hajós

Apró borászatként, 25-30 hektoliter bort készítünk évente, de azt a legkiválóbb minőségben. Hordóink a 30 méteres alsópince boltozatlan löszíve alatt pihennek, télen és nyáron egyaránt kellemes klímában. Boraink minőségét Hajós és őseink hagyománya, valamint a fiatalos lendület házasítása garantálja. 

Hajós az a hely, amit őseink a török pusztítások után újra felépítettek, és ahol kitartó munkájukkal hagyományt teremtettek. Egy olyan hagyományt, amely apáról fiúra száll, amióta az első lakók betették a lábukat erre a földre az 1700-as évek elején. 

Azóta tízedik nemzedékként folytatom a szüleink hagyományát, amelyet én is tovább szeretnék adni. Amikor magam is belevágtam a borkészítésbe, arra törekedtem, hogy mindig valami apró újítással egészítsem ki a régi, jól bevált receptet. Ötvöztem a régit és az újat, így születtek meg az első saját boraim. 

Fajtáink között megtalálható a kékfrankos és a cserszegi fűszeres, amelyek Hajós meghatározó borai közt szerepelnek. A 2013-as év új vendége a Hel’ó Kitti volt, egy üde kékfrankos rosébor. Nevét az engem mindenben támogató, gyönyörű feleségemről kapta. Másik büszkeségem a kövidinka, mely nagyapám kedvence volt, ezzel pedig örökbérletet váltott magának a hordóinkban. Deresnek hívják, ugyanis a jellemzően alacsony cukortartalma miatt gyakran a végsőkig kint fagyoskodik, így előfordul, hogy a szüret napjára megcsípi a reggeli dér. schon-fogades.jpg

A Hajósi Pincefalu, Európa vagy talán a Világ legnagyobb pincefalujának tekinthető, ahol több mint 1200 présház alkot egy olyan egybefüggő falut, ahol csak a bor lakik és senki más. Minden háztartás rendelkezik borospincével és szőlőterülettel. A pincékben jelen van a reduktív és az az oxidatív technológia.

 

A kedvező klíma és talajadottságok jó feltételeket teremtenek a szőlő- és bortermeléshez ezen a középkori múlttal és gazdag hagyományokkal rendelkező, egykoron főleg kadarkát termelő borvidéken. A 18. századi német betelepülés itt is elősegítette a borkultúra fejlődését. A jellegzetes pinceutcás népi barokk, oromfalas pincefalvakban löszbe vájt pincékben érlelték a bort.

A kék kötényes német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a borvidék jó hírének, rangjának növekedéséhez. A filoxéravészt követően a szőlőültetvények területe jelentősen bővült, a termesztett vörös- és fehérbor fajták köre is kiszélesedett. A második szőlőrekonstrukciót követően jelentős állami támogatással nagy területen telepítettek rangos minőségű bort adó fajtákat. Klímája esetenként téli és későtavaszi fagykár károsítja az ültetvényeket. Fagyveszélyezettsége jelentős. Talaja a borvidék jellemzően lösztalaj, helyenként a réti agyagon lepelhomok fedettséggel.

Jellemző szőlőfajták: kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt, kadarka, kunleány, cserszegi fűszeres, olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, hárslevelű, királyleányka, ezerjó, kövidinka.

Borstílus  lágy, savszegény, A borvidék fehérborai illatban és zamatban gazdagok, a vörösborok a rangos hegyvidéki borokkal is felveszik a versenyt.

A boraik frissek és gyümölcsösek, pontosan olyanok, amelyet a piac ma megkíván.schon-pincesor.jpg

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »