Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

DUNA BORRÉGIÓ

Vissza DUNA BORRÉGIÓ

DUNA BORRÉGIÓ

  • Csongrádi borvidék
  • Hajós–Bajai borvidék
  • Kunsági borvidék

Jó idők járnak mostanában az alföldi termelők felé, hiszen az elmúlt 2-3 évben sikerült – úgy tűnik – végre tartósan kiemelkedni az olcsó, és nem mindig természetes úton keletkezett borokat gyártó borvidék süllyesztőjéből. 

2013-01-31171813.jpg

Szeremley Hubának jó 10 évvel ezelőtt volt ugyan már egy kísérlete bebizonyítani a régió alkalmasságát jó borok készítésére, de akkor – eddig ismeretlen sötét árnyak – úgy akarták, hogy ne legyen sikeres Helvécia környéki vállalkozása. Néhány évi próbálkozás után így hát fel is hagyott a dologgal...

Ez bosszantó a tisztességes termelők és a könnyen iható, egyszerű, de a mindennapokban igencsak hasznos alföldi borokra vágyó borisszák számára is. A témában gyakorta felmerül a kérdés: a nyitott fogyasztó, vagy a megbízható alföldi bor kell-e hogy először meglegyen? Magyarul a tyúk-tojás kérdést úgy tűnik, eldöntötték a termelők. Izgalmas tételek kerültek mostanában a palackokba, nem mosolyogtató ma már alföldi bort venni és inni. Az egészséges életösztön tehát mindkét oldalon megvan, lehet tovább előre menetelni.

Remek külsővel és korrekt borokkal jelent meg a Gedeon Pincészet. A Frittmann Testvérek és a Font Pince erősítette pozícióit. A Gál Szőlőbirtok tulajdonosának és egyben borászának, Gálné Dignisz Évának a jelölése az „év bortermelője" címre pedig egyenesen borzolta a kedélyeket – no, már kinek-kinek vérmérséklete szerint. A lényeg tehát egyértelműen az: nem lehet ma már ezt a régiót sem leírni. Sőt. Ha rajtunk múlt volna, már jó 15 évvel ezelőtt megteremttettük volna a lehetőséget arra, hogy ebben a régióban folyamatosan születhessenek jó minőségű, de olcsó, szőlőből készült természetese borok. Hogy ne állhasson a talpán kocsma vagy vendéglő a Kárpát-medencében, ahol nem lehet kapni jóféle ház borát. Nem 13-14%-nyi alkohollal, sokkal kevesebbet. Épp annyival, amennyit normális évjáratokban a nap ereje kihoz a szőlőből, úgy ahogy az Isten adja. Ilyesmin szoktam törni a fejemet, amikor ennek pont az ellenkezőjét látjuk, halljuk és tapasztaljuk. Kár.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »