Nagy-Somlói borvidék
Vissza
Nagy-Somlói borvidék
Ha egy borvidékről elmondhatjuk, hogy a helyi terroir tisztán felfedezhető a boraiban, akkor az a Somló. Az itt készült borok illatában, de ízében mindenképp felismerhető ez az egyedi sós, ásványos vonal. A somlaik értő kóstolása azonban kisebb rutint kíván, a tömény minerális ízek ugyanis akár az enyhe kesernyésségig is fokozódhatnak, ami miatt sokan félreértik őket.
A Nagy Somló a Dunántúl közepén, Pápa és Sümeg között, a Kisalföld keleti határán fekszik. Kontinentális klíma jellemzi, a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek a kiváló fekvések lejtőszögei képesek ellensúlyozni
Bazalttörmelékes löszvályog, bazalt anyagú lejtőtörmelék és tufa-málladék adja a legtöbb terület talaját.
Csekély kivételtől eltekintve csak fehérbort adó borvidék. Sajátos ízjegyeit az itt termő borok a talajnak és a szinte kizárólagos fahordós érlelésnek köszönhetik. Ízvilágukban gyakori a minerális, tűzkőre emlékeztető, enyhén „sós" jelleg, és az ászkolásnak köszönhető és/vagy mikro-oxidációs illat. Tömör szerkezetű borok, cizellált ízvilággal. A borok legjavát kétéves koruk előtt nem érdemes kóstolni, ekkor kezdenek csak kibontakozni. A magasabb savtartalom itt nem fajtafüggő, a somlói savak az olaszrizlingben közel ugyanúgy jelen vannak, mint a tramini borokban. Fogyasztási hőmérsékletük legyen magasabb a szokásosnál, 14-15 fok. A legtöbb somlói bort kóstolás előtt feltétlen érdemes levegőztetni.
A Somlói borvidék meghatározó földrajzi eleme maga a Somló-hegy. A borra a legnagyobb hatással azonban nem annak kitettsége, tenger szint feletti magasságának nagysága vagy klimatikus adottságai bírnak – bár ezek is befolyással vannak rá -, hanem egyedi összetételű és fizikai állapotú talaja.
A borvidék eredetvédelmi szabályozása 2007-ben jött létre, ez alapján védett eredetű somlói bort csak a Somló-hegyen termesztett furmintból, hárslevelűből, juhfarkból, olaszrizlingből és traminiből lehet készíteni. Ezen túl eredetvédelmi kategóriát képez a Somlói Nászéjszakák Bora és a Somlói Arany is. A dűlőmegnevezéssel ellátott, védett eredetű somlaira még szigorúbb, szőlőtermesztésre és borkészítésre vonatkozó szabályok érvényesek, mint az alapkategóriára.
Somlói védett eredetű bort először a 2008-as évjáratban lehetett készíteni, a cím használatának szándékát Fekete Béla, a Kreinbacher Birtok és Spiegelberg István jelezte az első évjáratban.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

6 tételes borkóstoló a Fekete Pincészetben, Somlón
6 tételes borkóstoló Somlón, borkísérővel. Minimum létszám: 6 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük....

Kolonics Károly Nagy-Somló kóstolója 12 borral
A Kolonics Károly által személyesen vezetett 2 órás kóstolót a panorámás, különleges hangulatú teraszon és pincében tartja. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy...

Fekete Pince Somló
Hárslevelű , Furmint , Juhfark , Olaszrizling és Chardonnay a termelt szőlőfajtáim. Mindegyik fajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és már én is kezdem megismerni rejtelmeiket, viselkedésüket, évről évre változó reagálásukat a külső körülményekre. Úgy gondolom, hogy a kitartó, következetes munkának meglett az eredménye, mert...

Kolonics Károly családi pincészete
A több generációra visszanyúló családi vállalkozásunk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészetünk jelenleg két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark, és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik. További 2,5 hektár betelepítésre vár.