Tokaj-Hegyaljai borvidék
Vissza
Tokaj-Hegyaljai borvidék
Kizárólag fehérbort adó borvidék. Száraz borai magas savtartalommal, összetett, jellegzetes illatokkal bírnak, sokszor kemények, de elegánsak. Ha késői szüretből, főleg ha túlérésből származnak, célszerű azokat három-négy éves korukig elfogyasztani. A nem túlérett, csak a teljes érésben, botritiszes bogyók nélkül szüretelt szőlő száraz bora nagy értékű, évtizedes potenciállal bír.
Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátorhegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopasz hegy által kijelölt háromszögben helyezkedik el. Az Eperjes –Tokaji hegység területe a Kárpátok lábánál fekvő, alapvetően hűvös éghajlatú vidék. A hegység lábánál átlagosan + 9-10ºC éves középhőmérsékletet, + 21ºC júliusi és - 3ºC januári középhőmérsékletet mérnek.
Ezen a klímazónán belül a szőlőtermő terület kedvező, déli-délkeleti fekvése, a vidék fölött észak-északnyugat felé magasodó hegylánc Hegyalja számára különleges védettséget jelent, amely a szőlőtermő területeken az igen kedvező mikroklíma kialakulásához is hozzájárul.
Az évi átlagos hőmérséklet-ingadozás 13ºC. Ez általában hosszú, napfényes nyárral és száraz, napos ősszel párosul. Hegyalja átlagos évi csapadékösszege 500-700 mm közé esik, jelentős kora-nyári maximummal. Az őszi párás időjárás kedvező a szőlő nemes rothadására, aszúsodására. A párásságot elősegíti a Bodrog és a Tisza adta mikroklíma és az a tény, hogy Hegyalja viszonylag szélárnyékos terület. E két tényező valószínűleg jelentős szerepet játszik a speciális helyi gombaflóra (botritisz) kialakulásában és elterjedésében.
Legelterjedtebb - s legjobbnak tartott a vulkáni kőzetek málladékából keletkezett agyagos nyiroktalaj. A nyirok elsősorban az andezit mállásának terméke. Gyakori benne a kőzettörmelék, kőzetzárvány. A nyirok, ha túl nedves, annyira ragadóssá válik, hogy az ásóra tapad, ha pedig kiszárad, csak a csákánynak enged. A vizet nehezen szívja be, rossz permeábilitású. Hegyalján ez adja a legerősebb, legtartalmasabb bort.
A Bodrog ártéri völgye után enyhén tagolt hegylábfelszín, majd tereplépcsőkkel tagolt hegységelőtéri lejtő fölött meredeken emelkednek ki a Tokaj-Eperjesi hegység vulkáni kúpjai. A szőlőterületek a hegylánc keleti és déli hegységelőtéri lejtőin kúsznak fel, de valamikor teraszos műveléssel a meredek hegyoldalakat, sőt a Kopasz hegynek a tetejét is (!) megközelítették.
Hagyományos termesztésére jellemző a lejtős terasz, az alacsony csapos bakművelés. Művelésmódjára ma az alacsony kordon, kiskertekben kopasz fejművelés a legjellemzőbb.
Az édes borok a cukor- és extrakt tartalom függvényében a borélmény legmagasabb fokát tudják nyújtani. Az egyes dűlőválogatott borok más és más karakterrel rendelkeznek, a talajösszetételnek megfelelően. A késői szüretelésű édes borok botritiszes karakterük folytán élénk gyümölcsösséget is mutatnak, az érlelt aszúboroknál ehhez a mikro-oxidációnak köszönhetően igazi mély ízjegyek- és érzetek is társulnak.
Tokaj termelői ma már olyan nagy számban kínálnak különleges minőségű borokat, ami szinte lehetetlenné teszi a teljes felsorolást. Így a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kitűnő termelő neve:
Béres, Szőlőbirtok, Gróf Degenfeld, Tokaj Hétszőlő, Disznókő, Szepsy István, Barta Pince, Demetervin, Kikelet – Berecz Stephanie, Holdvölgy, Dereszla, Andrássy Pincészet, Tokaj Nobilis, Bott Judit, Homonna Attila, Demeter Zoltán, Sauska Tokaj, Alana Pincészet, Royal Tokaj, Lenkey Géza és mások.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

Holdvölgy kóstoló: Tavaszi-Nyári borsor
Tavaszi-Nyári borsor – 5 bor – 1,5 órás pincelátogatással Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal...

Borkóstoló a Barta Pincében Mádon 6 fajta borral
A borkóstoló felér egy időutazással hiszen a borkóstolás helyszíne az a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A kúria valószínűleg a 16-17 században épült és az 1700-as évek elejére érte el mai...

Tokajicum borkóstoló (6 boros)
Program időtartama: 1,5-2 óra. Létszám: Min. 10 / Max. 40 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük....

Édes élmények - családias hangulatú borkóstoló Tokajban
A halhatatlan magyar – családias hangulatú borkóstoló Tokajban. Hatboros borkóstoló a Kései Pincze szőlőbirtokán, Tokaj városában, a fehér borok szerelmeseinek. A pincét Szabó István kézműves borász vezeti, aki a minőséget és az egyediséget tartja szem előtt évről-évre. Ez a borkóstoló...

Holdvölgy kóstoló: Exkluzív borsor
Exkluzív borsor – 7 bor – 2 órás pincelátogatással Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal...

Tokajicum Borház Kft.
A tradíció és a modern korok találkozása...A legenda tovább él... Tokaj-Hegyalján az aszútermelés és aszúkészítés évszázadok óta változatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír. A hagyományokat tiszteletben tartva, de a kor kihívásainak eleget téve jött létre a Tokajicum Borház, melynek célja, hogy a több generációs tudást fiatalos lendülettel...

Barta Pince
Az Öreg Király dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag is található ebben a dűlőben. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő található. A...

Kései Pincze
A Tokaj-hegyaljai Borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta, mely számos, egyedülálló értéket rejt magában. Célunk, hogy olyan egyedi, minőségi borokat készítsünk - természetes eljárással -, mely méltó e történelmi borvidékhez, értékeihez. A szőlő művelése, feldolgozása és a bor készítése kézműves, melynek során a szeretet, az...

Holdvölgy Pincészet
BIRTOKLEÍRÁS A HOLDVÖLGY birtok egy kis parcellából született, melyet a tulajdonos édesanyja ajándékozott annak idején férjének születésnapi ajándék gyanánt. A tulajdonost édesanyja bízta meg, hogy édesapja szülőhelyén, a Tokaji Borvidéken kutasson fel új szőlőterületeket. A keresés során a vidék egyedisége és a benne rejlő...