Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Vissza Tokaj-Hegyaljai borvidék

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Kizárólag fehérbort adó borvidék. Száraz borai magas savtartalommal, összetett, jellegzetes illatokkal bírnak, sokszor kemények, de elegánsak. Ha késői szüretből, főleg ha túlérésből származnak, célszerű azokat három-négy éves korukig elfogyasztani. A nem túlérett, csak a teljes érésben, botritiszes bogyók nélkül szüretelt szőlő száraz bora nagy értékű, évtizedes potenciállal bír.

2013-01-31174854.jpg

Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátorhegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopasz hegy által kijelölt háromszögben helyezkedik el. Az Eperjes –Tokaji hegység területe a Kárpátok lábánál fekvő, alapvetően hűvös éghajlatú vidék. A hegység lábánál átlagosan + 9-10ºC éves középhőmérsékletet, + 21ºC júliusi és - 3ºC januári középhőmérsékletet mérnek.

Ezen a klímazónán belül a szőlőtermő terület kedvező, déli-délkeleti fekvése, a vidék fölött észak-északnyugat felé magasodó hegylánc Hegyalja számára különleges védettséget jelent, amely a szőlőtermő területeken az igen kedvező mikroklíma kialakulásához is hozzájárul.

Az évi átlagos hőmérséklet-ingadozás 13ºC. Ez általában hosszú, napfényes nyárral és száraz, napos ősszel párosul. Hegyalja átlagos évi csapadékösszege 500-700 mm közé esik, jelentős kora-nyári maximummal. Az őszi párás időjárás kedvező a szőlő nemes rothadására, aszúsodására. A párásságot elősegíti a Bodrog és a Tisza adta mikroklíma és az a tény, hogy Hegyalja viszonylag szélárnyékos terület. E két tényező valószínűleg jelentős szerepet játszik a speciális helyi gombaflóra (botritisz) kialakulásában és elterjedésében.

Legelterjedtebb - s legjobbnak tartott a vulkáni kőzetek málladékából keletkezett agyagos nyiroktalaj. A nyirok elsősorban az andezit mállásának terméke. Gyakori benne a kőzettörmelék, kőzetzárvány. A nyirok, ha túl nedves, annyira ragadóssá válik, hogy az ásóra tapad, ha pedig kiszárad, csak a csákánynak enged. A vizet nehezen szívja be, rossz permeábilitású. Hegyalján ez adja a legerősebb, legtartalmasabb bort.

2013-01-31175022.jpg

A Bodrog ártéri völgye után enyhén tagolt hegylábfelszín, majd tereplépcsőkkel tagolt hegységelőtéri lejtő fölött meredeken emelkednek ki a Tokaj-Eperjesi hegység vulkáni kúpjai. A szőlőterületek a hegylánc keleti és déli hegységelőtéri lejtőin kúsznak fel, de valamikor teraszos műveléssel a meredek hegyoldalakat, sőt a Kopasz hegynek a tetejét is (!) megközelítették.

Hagyományos termesztésére jellemző a lejtős terasz, az alacsony csapos bakművelés. Művelésmódjára ma az alacsony kordon, kiskertekben kopasz fejművelés a legjellemzőbb.

2013-01-31174918.jpg

 

Az édes borok a cukor- és extrakt tartalom függvényében a borélmény legmagasabb fokát tudják nyújtani. Az egyes dűlőválogatott borok más és más karakterrel rendelkeznek, a talajösszetételnek megfelelően. A késői szüretelésű édes borok botritiszes karakterük folytán élénk gyümölcsösséget is mutatnak, az érlelt aszúboroknál ehhez a mikro-oxidációnak köszönhetően igazi mély ízjegyek- és érzetek is társulnak.

2013-01-31174937.jpg

Tokaj termelői ma már olyan nagy számban kínálnak különleges minőségű borokat, ami szinte lehetetlenné teszi a teljes felsorolást. Így a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kitűnő termelő neve:

Béres, Szőlőbirtok, Gróf Degenfeld, Tokaj Hétszőlő, Disznókő, Szepsy István, Barta Pince, Demetervin, Kikelet – Berecz Stephanie, Holdvölgy, Dereszla, Andrássy Pincészet, Tokaj Nobilis, Bott Judit, Homonna Attila, Demeter Zoltán, Sauska Tokaj, Alana Pincészet, Royal Tokaj, Lenkey Géza és mások.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül...

Holdvölgy kóstoló: Tavaszi-Nyári borsor


Tavaszi-Nyári borsor – 5 bor – 1,5 órás pincelátogatással Minimálisan foglalható létszám:  10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal...
0 / fő-től Bővebben

Borkóstoló a Barta Pincében Mádon 6 fajta borral


A borkóstoló felér egy időutazással hiszen a borkóstolás helyszíne az a mádi Rákóczi-Aspremont kúria, amely történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. A kúria valószínűleg a 16-17 században épült és az 1700-as évek elejére érte el mai...
0 / fő-től Bővebben

Tokajicum borkóstoló (6 boros)


Program időtartama: 1,5-2 óra. Létszám: Min. 10 / Max. 40 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük....
0 / fő-től Bővebben

Édes élmények - családias hangulatú borkóstoló Tokajban


  A halhatatlan magyar – családias hangulatú borkóstoló Tokajban. Hatboros borkóstoló a Kései Pincze szőlőbirtokán, Tokaj városában, a fehér borok szerelmeseinek. A pincét Szabó István kézműves borász vezeti, aki a minőséget és az egyediséget tartja szem előtt évről-évre. Ez a borkóstoló...
0 / fő-től Bővebben

Holdvölgy kóstoló: Exkluzív borsor


Exkluzív borsor – 7 bor – 2 órás pincelátogatással Minimálisan foglalható létszám:  10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal...
0 / fő-től Bővebben

Tokajicum Borház Kft.


A tradíció és a modern korok találkozása...A legenda tovább él... Tokaj-Hegyalján az aszútermelés és aszúkészítés évszázadok óta változatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír. A hagyományokat tiszteletben tartva, de a kor kihívásainak eleget téve jött létre a Tokajicum Borház, melynek célja, hogy a több generációs tudást fiatalos lendülettel...
Kóstolók Bővebben

Barta Pince


Az Öreg Király dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag is található ebben a dűlőben. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő található. A...
Kóstolók Bővebben

Kései Pincze


A Tokaj-hegyaljai Borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta, mely számos, egyedülálló értéket rejt magában. Célunk, hogy olyan egyedi, minőségi borokat készítsünk - természetes eljárással -, mely méltó e történelmi borvidékhez, értékeihez. A szőlő művelése, feldolgozása és a bor készítése kézműves, melynek során a szeretet, az...
Kóstolók Bővebben

Holdvölgy Pincészet


BIRTOKLEÍRÁS A HOLDVÖLGY birtok egy kis parcellából született, melyet a tulajdonos édesanyja ajándékozott annak idején férjének születésnapi ajándék gyanánt. A tulajdonost édesanyja bízta meg, hogy édesapja szülőhelyén, a Tokaji Borvidéken kutasson fel új szőlőterületeket. A keresés során a vidék egyedisége és a benne rejlő...
Kóstolók Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »