Szőlőfajták











Blauburger
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Intenzív színű, bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromával rendelkező bort ad, visszafogott illattal és csersavtartalommal. A legtöbb esetben házasításokban használják fel, mint festőbort. Leginkább Egerben találkozhatunk a fajtával. A korábban itt honos kadarka helyett mint a Bikavér...

Cabernet franc
Szőlő hasonnevei/eredete: Cabernet franc világfajta – occidentalis gallica Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Fő illat- és íz jegyei: Fekete ribizli, csokoládé, szeder, eukaliptusz Michael Broadbent[1] írta le nem oly régen, hogy úgy érzi, megtalálta a cabernet franc igazi hazáját, mégpedig Villányban....

Cabernet sauvignon
Szőlő hasonnevei/eredete: Cabernet sauvignon orientalis gallica - világfajta Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Fő illat- és íz jegyei:Szeder, szilva, feketeribizli, menta, cédrusfa. Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk. Sajnos, a 80-as évek...

Chardonnay
Szőlő hasonnevei: Chardonnay blanc/Morillon (Au)/Kereklevelű (Mo.) Borának jellemzése: Fő illat- és íz jegyei: Zöldalma, ananász, őszibarack, vaj, csonthéjas gyümölcsök, pirítós, tűzkő. A borpiaci divat során terjedt el ez a fajta nagyobb mennyiségben az országban. Az utóbbi tíz évet megelőzően zömmel csak az acéltartályos...

Cserszegi fűszeres
Intraspecifikus hibrid – magyar fajta: Irsai Olivér x Tramini Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Fő illat- és íz jegyei: Mezei virágcsokor, méz, friss szőlő. Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani....

Ezerjó
Szőlő hasonnevei: Tausendgute/Trummertraube pontusi balcanica – hagyományos magyar fajta Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Fő illat- és íz jegyei: Száraz iskolázásnál neutrális, kerti virágokra, bazsalikomra emlékeztet. Édes változatánál aszalt őszibarack, akácméz. Keménynek mondott bort ad, különösképpen...

Furmint
Szőlő hasonnevei: Mosler/Zapfner/Moslavac Borának jellemzése: Fő illat- és íz jegyei: Birsalma, birskörte, friss és aszalt kajszibarack, őszaibarack, szekfűszeg A fajta bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magas...

Hárslevelű
Szőlő hasonnevei: Lindeblättrige/Lipovina Borának jellemzése / Legjelentősebb magyar termelői: Fő illat- és íz jegyei: Hársfavirág, hársméz, szekfűszeg, gesztenye Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani.Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban...

Irsai Olivér
Intraspecifikus hibrid fajta: pozsonyi x Csaba gyöngye – magyar keresztezés Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Fő illat- és íz jegyei: Szőlő, muskotály, viola. Korai érése, visszafogott savai és muskotályra emlékeztető illatvilága tette kedveltté ezt a bort. Fiatalon célszerű elfogyasztani, mert gyorsan...

Izsáki sárfehér
Az Izsáki sárfehér (mai elnevezés szerint: Arany sárfehér , ugyanis nemzetközi szabályozás szerint a szőlőfajta nevében nem szerepelhet a termőtáj neve) származása kevéssé ismert. A XIX. század közepétől termesztették, Etyek környékén Német dinka néven. Később az Alföldön, Izsák környékén terjedt el, és ekkor kapta az Izsáki sárfehér...