Ottonel Muskotály
Vissza
Ottonel Muskotály
Szőlő hasonnevei/eredete: Muscat ottonel
Orientalis caspica szülői feltehetően a Chasselas és a Muscat de Saumur, 1852-ben állították elő.
Borának leírása/Legjelentősebb magyar termelői:
- Fő illat- és íz jegyei: Friss szőlő, muskotály.
A szüret időpontjára – mint minden illatos fajta – különösen érzékeny. Ha még a biológiai érés teljes beállta előtt szüretelik, akkor savtartalma kellő hátteret tud nyújtani édeskés, parfűmös és igen jellegzetes illat világának. Ha késik a szüret, a bor illatjegyei negatív irányba fordulhatnak. Savait illetően inkább lágynak mondható és száraz iskolázásban mutatja legszebben értékeit.
Mint az egyik legnépszerűbb kiegészítő fajta, szinte minden termelőnél találkozhatunk vele. Szeremley Huba (Badacsony) pincéjéből évről-évre szép savú, megbízható borok kerülnek ki e fajtából. Szőke Mátyás (Mátraalja) szintén száraz iskolázásban készíti borát. Az ugyancsak Mátraalján termelő Németh Pince azonban egyes évjáratokban késői szürettel értékes édes bort készít belőle.
Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Tokaj-Hegyalja, Somló és Eger kivételével Magyarország összes borvidékén megtalálható. 1550 ha nagyságú területen termesztik.
Talajigénye: Különleges igényei a termőhelyet illetően nincsenek, de bora élvezetesebb azokon a hűvösebb területeken, ahol nagyobb savtartalmat képes összegyűjteni. Vulkáni területeken mélyebb ízeket ad, mint másutt.
Ampelográfiai leírása: Levele szabályos ötkaréjú, zárt vagy záródó öblökkel. Aprófürtű, fürtje hengeres és sokszor vállas. Halványsárga színű, teljes érésben rozsdásodó bogyókkal.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Borkóstolás pogácsával vagy sajt ízelítővel a Juhász Testvéreknél, Egerben
Csoportok részére pincelátogatás szakvezetéssel, 3D-s film vetítése a pincészet tevékenységeiről, prezentált borkóstoló (tartalmazza: pogácsa, vegyes s Bükki sajt ízelítő, ásványvíz, kávé). A borsor 8 bort tartalmaz. Létszám: Min. 10 / Max. 100 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezéssel
Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni. Minimum létszám: 10 fő A Borkóstoló főétkezéssel programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet borkóstolója főétkezés nélkül
Borkóstolót és étkeztetést a hét bármely napján 18.00 órai kezdettel tudunk vállalni min. 10 fő részére. A Borkóstoló főétkezés nélkül programunk az alábbiakat tartalmazza: pincelátogatás, ami a kóstoltatás helyszíne is min. 6-8 fajta bor kóstoltatása borkorcsolya: pogácsa, sajttál...

Borkóstolás pogácsával és ásványvízzel a Juhász Testvéreknél, Egerben
Csoportok részére pincelátogatás szakvezetéssel, 3D-s film vetítése a pincészet tevékenységeiről, prezentált borkóstoló (tartalmazza: pogácsa, ásványvíz, kávé). A borsor 8 bort tartalmaz. Létszám: Min. 10 / Max. 100 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a...

Borkóstolás hideg falusi ízelítővel a Juhász Testvéreknél, Egerben
Csoportok részére pincelátogatás szakvezetéssel, 3D-s film vetítése a pincészet tevékenységeiről, prezentált borkóstoló (tartalmazza: hideg falusi ízelítő , disznósajt, mézes sonka,füstölt főtt tarja, parasztmájas,füstölt kolbász, tepertő,-primőrök, ásványvíz, kávé). A borsor 8 bort tartalmaz....

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
Kedves Borbarát! Családi vállalkozásunkat, termelésünket folyamatosan a vevők igényeihez igazítjuk. Úgy gondoltam, ha a legszebb, illatos, zamatos fehérborokat a Mátrai borvidéken lehet előállítani, akkor ugyanezt a csodálatos illat és zamatvilágot a vörösboroknál is elő lehet varázsolni. Legfőbb törekvésünk, hogy a borvidék vörösborairól...

Juhász Testvérek Pincészete
A Juhász Testvérek tradicionális pincészet a szép, és komoly egri borok létrehozását tűzte ki célul, melyeket az odafigyelés és különleges gondosság jellemez a telepítéstől a tölgyfahordós érlelésen át a palackba kerülésig.