Rajnai rizling
Vissza
Rajnai rizling
Szőlő hasonnevei/eredete: Risling/Weissriesling
Occidentalis gallica
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői:
- Fő illat- és íz jegyei: Frissen őrölt fekete bors, menta, petróleum.
A múlt század ötvenes éveitől a rajnai rizling dicstelen átlényegülése történt meg, amikor is az alföldi borvidékekre homokra telepítették leginkább jó fagytűrése miatt. A fajta sajátos képességeiből adódóan még ezen a tájon is képes volt értékelhető savmennyiséget produkálni. Ezzel szemben a fajtától jó körülmények között elvárható ízbeli mélységet, eleganciát és tartósságot nem mutatta. Néhány borvidékünkön, megfelelő talaj- és klimatikus adottságok mellett, értékeit is felfedezhetjük. Mivel savai csak teljes érésben finomodnak le, nyers szőlőből készült változata nem a borfogyasztók kedvence.
Gerinces savai, telt de visszafogott ízei jó évjáratban élményszámba mennek. Nem véletlen, hogy a világfajták között tartjuk számon, (Rajna, Mosel vidéke).
Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Somló, Sopron és Tokaj-Hegyalja kivételével összes borvidékünkön megtalálható. Termőterülete közel 1700 ha, melynek nagyobbik része az alföldi borvidékeken található. A termés jó része pezsgő alapborként kerül feldolgozásra.
Talajigénye: Talaj szempontjából nem mondható igényesnek, de a keményebb nyiroktalajokon, gránitmálladékos kőzeteken vagy bazalt málladékon ad értékes bort.
Ampelográfiai leirása: Kisméretű, hengeres, tömött fürtű, gömbölyű, zöldes sárga bogyókkal. Bogyói teljes érésben pontozottak. A legjobb fagytűrő fajta, rothadásra viszont érzékeny. Jó termőhelyen magas cukorgyűjtő és aszúsodik.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Molnár borkóstolók a Móri Bormúzeumban
Borkóstolók 3-5-7 fajta borral: Korcsolya - házi pogácsa, 3 féle kézműves sajt, tanyasi sonka Krémes est - házi kenyér, házi krémek by: chef (padlizsán, tepertő, sajtkrém, szárnyasmáj-pástétom) Boros-Pöris - pörkölt galuskával és savanyúsággal Bormúzeum - sült kacsacomb, szűzérmék...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 3-boros kóstolóval
Szakvezetett pincelátogatás 3-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel...

Dávid Borház, Egerszalók: Pincepörkölt 6 féle borral
Pincepörkölt: Helyben készített, helyi alapanyagokból, főtt krumplival, utánozhatatlan ízvilággal. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2-3 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 7-boros kóstolóval
Szakvezetett pincelátogatás 7-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel...

Pannonhalmi Apátsági Pincészet pincelátogatás 5-boros kóstolóval
Szakvezetett pincelátogatás 5-boros kommentált kóstolóval és sajtos pogácsával. Pincészetünk a hét minden napján látogatható. Minimálisan foglalható létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható,...

Dávid Borház, Egerszalók: 5 féle bor kóstolása
5 féle bor, libazsíros kenyérrel, vagy friss házi pogácsával. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek...

Dávid Borház, Egerszalók: PRÉMIUM BORKÓSTOLÓ 6-7 FÉLE BORRAL
A borkóstoló az alábbiakban felsorolt, kemencében elkészített sültekkel és steak burgonya körettel választható: sertés csülök sertés tarja csirkecomb A Kemence közvetlen a pince bejáratánál található, amely egy plusz élményt nyújt a vendégeink számára. időpont:...

Dávid Borház, Egerszalók: Paraszttál 5 féle borral
Paraszttál: Bacon szalonna, házi parasztmájas, mézes sonka, tepertő, disznósajt, füstölt kolbász, házilag készített savanyúságokkal, idény szerint házi primőr áruval. Időpont: Hétfőtől-Vasárnapig Időtartam: 2 óra Létszám: 10 főtől - 60 főig Árajánlatért kérjük töltse ki az...

Hegyről a borba Molnár túra Móron
Minimum létszám: 10 fő Árajánlatért kérjük töltse ki az "Érdeklődési űrlapot"! Amennyiben a borkóstloló a megadott paraméterekkel megvalósítható, vagy a pincészetnek egyéb ajánlata van a választott programmal kapcsolatban, azt email-ben jelezzük. A Borházhoz érkezőket már a szüretelő...

Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki bormanufaktúra: a Dél-Balatoni borműhely, ahol Légli Géza álmodja palackba, a táj kecses lankáinak lédús-, szaftos gyümölcsét... Légli Géza a bormanufaktúra borásza Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodik, 19,1 hektáros...

Molnár Borház
Szőlészet 130 hektár újtelepítésű szőlőterület a varázslatosan szép, festői környezetű, Vértes-hegység lábainál. Ez az értékes szőlőterület az alapkő, az erős alap, melyre bátran építhettük a móri borvidék egyik legnagyobb borászatát. Szőlőterületeink 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali- és Vénhegyi-dűlőben, valamint...

Dávid Borház - Egerszalók
Egerszalók egyik nagy hagyományokkal rendelkező borászata, ahol az utóbbi időben a borkészétés és vendéglátás fiatalos lendületet kapott a szőlész-borász végzettségű Dávid, a pince tulajdonos Varga István legidősebb fia által. Megújulás, dinamikus tervek a borturizmus fejlesztése érdekében Egerszalókon, mindezekhez kifinomult borok,...

Nyakas Pince
Birtokunknak a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település ad otthont, amelyet nemes egyszerűséggel „Tök”-nek hívnak. A Budai borvidéki körzet szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet
A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank új szőlőültetvény és pinceépület kialakításával ismét életre keltette ezt a...