Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Tudástár

Borkóstolás alapfokon

Borkóstolás alapfokon

Ezt az oldalt a borral ismerkedő, kezdő kóstolóknak hoztuk létre, hogy néhány praktikus tanáccsal segítsük a bor értő fogyasztását. A borkóstolás kultúrája szerencsére az utóbbi években egyre szélesebb körben terjed, és Magyarországon nagyon sokféle, kiváló minőségű bor közül válogathatunk, érdemes minél értőbb figyelemmel fordulni feléjük.
Bővebben
A borkóstolásról

A borkóstolásról

A  borkóstolás  nem más, mint az  ízek, illatok  tanulása, tanulmányozása. Ebben komoly szerephez jut a  szem ünk (amikor a bor  szín ét,  fény ét, átlátszóságát,  mozgás át figyeljük a pohárban), az  orr unk (amikor az illatát vizsgáljuk), a  szánk , amikor kis kortyokban ízlelgetjük, valamint az értelmünk, amikor  összegezni...
Bővebben
A fehérborokról

A fehérborokról

A fehérbor általában fehér szőlőből készül, színe azért fehér (a zöldesfehér árnyalattól egészen a szalmasárgáig terjedhet), mert a szőlő héjában nincsenek olyan színanyagok, melyek a színét a fehér tartománynál jobban megfestenék, bár vannak borvidékek (pl. Franciaországban), ahol kékszőlőből is készítenek fehérbort.
Bővebben
A vörösborokról

A vörösborokról

A vörösbor kékszőlőből készül. Ha a szüret után a szőlőt nem hagyják a héjon ázni préselés előtt, akkor a héjból nem áznak ki erősebb szín és ízanyagok (pl. csersav). Ilyenkor világosabb, rózsaszínes, vagy hagymahéj színű  rozé  borok készülnek. Néhány napos áztatás után a rozé és a vörös borok közé tehető  siller készíthető a szőlőből,...
Bővebben
A borivók tíz parancsolata

A borivók tíz parancsolata

1. –   Bort soha ne igyál éhgyomorra!   (Mert az alkohol sokkal hamarabb megárt.) 2. –   Borivás előtt ne egyél édes ételeket! (Hiszen félreviszi az ízérzékelésünket. Ez alól a desszertborok jelenthetnek kivételt.)
Bővebben
Fogalomtár

Fogalomtár

Ha nem találsz egy fogalmat, amit keresel, akkor egyszerűen nyiss a böngésződben egy új fület vagy ablakot és írd be a keresőbe. Biztosan számos találatot kapsz majd. Mélyülj el a borkóstolás rejtelmeiben, megéri!
Bővebben
Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »