Ezt az oldalt a borral ismerkedő, kezdő kóstolóknak hoztuk létre, hogy néhány praktikus tanáccsal segítsük a bor értő fogyasztását. A borkóstolás kultúrája szerencsére az utóbbi években egyre szélesebb körben terjed, és Magyarországon nagyon sokféle, kiváló minőségű bor közül válogathatunk, érdemes minél értőbb figyelemmel fordulni feléjük.
A borkóstolás nem más, mint az ízek, illatok tanulása, tanulmányozása. Ebben komoly szerephez jut a szem ünk (amikor a bor szín ét, fény ét, átlátszóságát, mozgás át figyeljük a pohárban), az orr unk (amikor az illatát vizsgáljuk), a szánk , amikor kis kortyokban ízlelgetjük, valamint az értelmünk, amikor összegezni...
A fehérbor általában fehér szőlőből készül, színe azért fehér (a zöldesfehér árnyalattól egészen a szalmasárgáig terjedhet), mert a szőlő héjában nincsenek olyan színanyagok, melyek a színét a fehér tartománynál jobban megfestenék, bár vannak borvidékek (pl. Franciaországban), ahol kékszőlőből is készítenek fehérbort.
A vörösbor kékszőlőből készül. Ha a szüret után a szőlőt nem hagyják a héjon ázni préselés előtt, akkor a héjból nem áznak ki erősebb szín és ízanyagok (pl. csersav). Ilyenkor világosabb, rózsaszínes, vagy hagymahéj színű rozé borok készülnek. Néhány napos áztatás után a rozé és a vörös borok közé tehető siller készíthető a szőlőből,...
1. – Bort soha ne igyál éhgyomorra! (Mert az alkohol sokkal hamarabb megárt.)
2. – Borivás előtt ne egyél édes ételeket! (Hiszen félreviszi az ízérzékelésünket. Ez alól a desszertborok jelenthetnek kivételt.)
Ha nem találsz egy fogalmat, amit keresel, akkor egyszerűen nyiss a böngésződben egy új fület vagy ablakot és írd be a keresőbe. Biztosan számos találatot kapsz majd. Mélyülj el a borkóstolás rejtelmeiben, megéri!