Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Tudástár

Vissza A borivók tíz parancsolata

A borivók tíz parancsolata

1. – Bort soha ne igyál éhgyomorra! (Mert az alkohol sokkal hamarabb megárt.)

2. – Borivás előtt ne egyél édes ételeket!(Hiszen félreviszi az ízérzékelésünket. Ez alól a desszertborok jelenthetnek kivételt.)

3. – Mindig légy figyelemmel a bor hőmérsékletére! (Minden bor a megfelelő hőmérsékleten tudja a legtökéletesebb arcát mutatni. Általában a fehérborokat és rozékat hidegebben kóstoljuk, mint a vörösborokat.)

4. – A bort mindig lassan igyad! (Az íze csak lassú ivásnál mutatkozik, gyorsan inkább csak megárt. Ha szomjas vagy, igyál vizet inkább a bor előtt, hiszen az alkohol dehidratál, csak még szomjasabb leszel a bortól.)

5. – Ügyelj a palackos bor helyes felbontására, tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását! (Nehogy bármilyen szennyező anyag kerüljön a borba.)

6. – Apró kortyokban élvezd a bort! (Sőt, ha tudsz, próbálj kis levegőt is beszívni a korttyal, hogy még több aroma szabaduljon fel a szádban.)

7. – Nemes fajbort soha ne keverj vízzel! (Ezzel persze kánikulában lehet vitatkozni, de az igaz, hogy a bor valódi arcát önmagában mutatja meg. De ne feledd, a bor alkohol, igyál sok vizet is, amikor kóstolgatsz.)

8. - Szeresd, de légy erősebb a bornál! (Mert az alkohol becsapós, és könnyen részegséget okozhat.)

9. – Jobban ízlik a bor, ha eszel valami “hozzá illőt”. (A borok és ételek társítása külön szakma, többek között ez a  dolga a sommelier-nek.)

10. – Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi nedűben!

Forrás: Borkóstolás alapfokon - Egy tananyag a borkóstolás alapjairól

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »